Wednesday, November 11, 2015

KENYATAAN MEDIA: ISU i-KAD PEKERJA ASING YANG BEKERJA DI MALAYSIA.

Penggunaan I-KAD ini, adalah untuk mempertingkatkan Sistem Pengurusan Pekerja Asing di Negara ini agar tidak berlaku penyalahgunaan permit kerja.
BeaM sudah lama menyokong langkah mewujudkan I-KAD untuk Pekerja Asing di negara ini.
Dengan adanya I-KAD, ianya dapat dijadikan pengenalan diri pekerja asing dan majikan mereka selama bekerja di Malaysia.


I-Kad dikeluarkan mengikut sektor dan kod warna dilengkapi ciri-ciri keselamatan berteknologi tinggi seperti biometrik cap jari, Nexcode dan ‘contactless chip’ akan diberikan secara berperingkat.

Ciri-ciri yang ada di I-KAD sudah cukup untuk menggantikan passport mereka bagi memudahkan Pihak berkuasa mengenalpasti Pekerja Asing samada sah atau tidak sah (PATI), walaupun semasa pemeriksaan di luar pejabat.

Yang pastinya, penggunaan I-KAD ini, adalah untuk mempertingkatkan Sistem Pengurusan Pekerja Asing di Negara ini agar tidak berlaku penyalahgunaan permit kerja dan manipulasi lain dari pihak yang tidak bertanggugngjwab.

Berkaitan tuduhan beberapa Parti politik yang menuduh, Pekerja Asing yang diberikan I-KAD, akan dibenarkan untuk menjadi pengundi, adalah fitnah dan tuduhan ini berniat jahat politik semata-mata.

I-KAD adalah salah satu lagi ciri yang baik untuk kita mengurangkan bilangan PATI di negara ini yang sesetengahnya, diseabkan salahguna permit oleh majikan yang tidak bertanggungjawab.

Jadi anda semua tidak perlu bimbang kerana I-KAD ini, merupaka penambahbaikan kepada sistem yang sediada dan ianya sudah pasti untuk memberi hak kepada majikan dan pekerja, seperti yang termaktub di dalam perjanjian kerja.

Sekian. Terima KasihZul Azhar b, Cha
Timbalan Presiden
PERTUBUHAN Bebas-PATI 1MALAYSIA (BeaM)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...