Wednesday, November 11, 2015

KENYATAAN MEDIA: ISU i-KAD PEKERJA ASING YANG BEKERJA DI MALAYSIA.

Penggunaan I-KAD ini, adalah untuk mempertingkatkan Sistem Pengurusan Pekerja Asing di Negara ini agar tidak berlaku penyalahgunaan permit kerja.
BeaM sudah lama menyokong langkah mewujudkan I-KAD untuk Pekerja Asing di negara ini.
Dengan adanya I-KAD, ianya dapat dijadikan pengenalan diri pekerja asing dan majikan mereka selama bekerja di Malaysia.


I-Kad dikeluarkan mengikut sektor dan kod warna dilengkapi ciri-ciri keselamatan berteknologi tinggi seperti biometrik cap jari, Nexcode dan ‘contactless chip’ akan diberikan secara berperingkat.

Ciri-ciri yang ada di I-KAD sudah cukup untuk menggantikan passport mereka bagi memudahkan Pihak berkuasa mengenalpasti Pekerja Asing samada sah atau tidak sah (PATI), walaupun semasa pemeriksaan di luar pejabat.

Yang pastinya, penggunaan I-KAD ini, adalah untuk mempertingkatkan Sistem Pengurusan Pekerja Asing di Negara ini agar tidak berlaku penyalahgunaan permit kerja dan manipulasi lain dari pihak yang tidak bertanggugngjwab.

Berkaitan tuduhan beberapa Parti politik yang menuduh, Pekerja Asing yang diberikan I-KAD, akan dibenarkan untuk menjadi pengundi, adalah fitnah dan tuduhan ini berniat jahat politik semata-mata.

I-KAD adalah salah satu lagi ciri yang baik untuk kita mengurangkan bilangan PATI di negara ini yang sesetengahnya, diseabkan salahguna permit oleh majikan yang tidak bertanggungjawab.

Jadi anda semua tidak perlu bimbang kerana I-KAD ini, merupaka penambahbaikan kepada sistem yang sediada dan ianya sudah pasti untuk memberi hak kepada majikan dan pekerja, seperti yang termaktub di dalam perjanjian kerja.

Sekian. Terima KasihZul Azhar b, Cha
Timbalan Presiden
PERTUBUHAN Bebas-PATI 1MALAYSIA (BeaM)

9 comments:

 1. شركة المثالية للتنظيف افضل شركة تنظيف بالمنطقة الشرقية تخصصت في تقديم كافة الاعمال المنزية من نظافة ومكافحة حشرات بالمنطقة فلديها افضل الخدماتبافضل جودة واوبارخص الاسعار التي لا تتوفر الا معها كافضل وارخص شركة تنظيف بالاضافة الي خدمتا مكافحة الحشرات ورش المبيدات الامنة والفعالة علي الحشرات بجميع انواعها .. تقدم لكم اليوم افضل العروض والخدمات بخصومات هائلة يمكنكم الحصول عليها من خلال الروابط التالية

  شركة المثالية للتنظيف
  شركة المثالية للنظافة
  شركة المثالية للتنظيف بالدمام
  شركة المثالية للتنظيف بالخبر
  شركة المثالية للتنظيف بالقطيف

  ReplyDelete
 2. افضل شركة تنظيف بالقطيف تقدم خدمات نظافة متكاملة علي اعلي مستوي بدقة وجودة ومواصفات قياسية واسعار تنافسية فتعد الشركة الاولي بالقطيف لتقديم خدماتالتنظيف بجودة وسعر مثالييينفهي خير مثال لراغبي الحصول علي نظافة شاملة مع التعقيم وباسعار مناسبة

  شركة تنظيف بالقطيف
  شركة تنظيف منازل بالقطيف

  ______________________________________________________________________________________________________________________


  شركة كشف تسربات المياه بالقطيف
  شركة تنظيف مجالس بالقطيف
  شركة تنظيف خزانات بالقطيف
  شركة شفط بيارات بالقطيف

  ReplyDelete
 3. هل تعانون من الحشرات وكثرتها واضرارها البالغة نقدم لكم افضل شركة لابادة جميع انواع الحشرات بالضمان وهي شركة المثالية لمكافحة الحشرات حيث تقدم اليوم افضل العروض والخدمات بارخص الاسعار بخصم 50% لفترة محدودة

  شركة المثالية لمكافحة الحشرات
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالدمام
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالخبر
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالقطيف
  ______________________________________________________________________________________________________________
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالاحساء
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالجبيل
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بجدة

  ReplyDelete
 4. شركة امست للتنظيف افضل شركة لتنظيف المنازل والشقق والفللوالبيوت والمجالس والكنب والمفروشات والخزانات بالقطيف والمنطقة الشرقية لديها عمالة مدربة وخصومات هائلة طما توفر خدمات مكافحة الحشرات ورش المبيدات بالقطيف باسعار رخيصة ومناسبة وخصومات هائلة

  شركة امست للتنظيف
  امست للنظافة القطيف
  شركة امست لمكافحة الحشرات
  شركة امست لرش المبيدات

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...