Thursday, December 20, 2012

Usaha Dipertingkat Untuk Pastikan Pengambilan Pembantu Rumah Indonesia Berjalan Lancar

Pastinya banyak yang dibincang diantara kedua Delegasi. termasuk Isu pembantu Rumah.
PUTRAJAYA, 19 Dis - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Presiden Indonesia Susilo Bambang Yudhoyono menegaskan tentang pentingnya kedua-dua negara melaksanakan sepenuhnya dan secara konsisten peruntukan yang terkandung dalam Protokol Untuk Meminda Memorandum Persefahaman Mengenai Pengambilan dan Penempatan Pembantu Rumah Indonesia 2006.

Menurut kenyataan bersama yang dikeluarkan Wisma Putra di sini Rabu, kedua-dua pemimpin itu meminta Kumpulan Kerja Bersama (KKB) dan Pasukan Petugas Bersama (PPB) meningkatkan perbincangan dan dialog bagi memastikan keberkesananan pelaksanaan Protokol dan MoU berkenaan, yang ditandatangani di Bandung, Indonesia pada 30 Mei tahun lepas.

Yudhoyono, yang diiringi 10 menteri Kabinet dan pegawai kanan kerajaan Indonesia, mengakhiri Perundingan Tahunan Malaysia-Indonesia kesembilan di sini hari ini dan meninggalkan Malaysia selepas menerima Ijazah Kehormat Doktor Falsafah Kepimpinan Keamanan daripada Universiti Utara Malaysia (UUM), yang disampaikan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah, yang juga Canselor UUM.

Kenyataan itu berkata perundingan tersebut berlangsung dalam suasana mesra, yang mencerminkan hubungan kukuh, ikhlas dan istimewa antara kedua-dua negara dan pemimpin.

Sebagai komitmen mereka ke arah memperkukuh hubungan itu, kedua-dua pemimpin membuat penilaian terhadap kerjasama yang sedang diadakan serta meneroka bidang baharu yang mempunyai potensi ke arah memantapkan gandingan yang boleh memberi manfaat kepada kedua-dua pihak serta bersetuju untuk mengatasi segala cabaran dua hala secara baik melalui dialog dan perundingan, katanya.

Mengenai perlindungan untuk rakyat dari kedua-dua negara, Wisma Putra berkata Najib dan Yudhoyono menegaskan tentang pentingnya bagi Malaysia dan Indonesia bekerjasama rapat untuk menambah baik dan memperkemas mekanisme komunikasi sedia ada.

Mereka berpuas hati dengan trend positif aliran pelancong dua hala yang membantu merapatkan hubungan antara rakyat dan rakyat dan meminta para pegawai memuktamadkan pembaharuan Memorandum Persefahaman Mengenai Kerjasama Dalam Bidang Pelancongan.

Mereka juga mengimbau kembali perundingan yang diadakan pada tahun lepas serta melahirkan perasaan puas hati dengan kemajuan besar yang dicapai sepanjang tahun itu dan sebagai susulan, kedua-dua pemimpin memberi perhatian terhadap cadangan untuk mengadakan program pertukaran kunjungan bagi para pegawai kanan dari kedua-dua negara, dengan program pertama akan diadakan di Malaysia pada 2013.

Najib dan Yudhoyono juga meneliti kemajuan yang dicapai berhubung isu sempadan darat dan maritim antara kedua-dua negara, terutama penandaan sempadan tanah Malaysia-Indonesia di Kalimantan dan penandaan sempadan maritim Malaysia-Indonesia di Laut Sulawesi, Laut China Selatan, Selat Melaka dan Selat Singapura.

Mereka sependapat tentang perlunya isu-isu ini diselesai dengan segera dan sejajar dengan itu, menggesa pegawai dari kedua-dua negara supaya mengekalkan momentum konstruktif yang terdapat dalam proses rundingan yang sedang dijalankan.

Yudhoyono menyatakan penghargaan beliau terhadap Kerajaan Malaysia kerana menyokong dan memberi permit bagi penubuhan 22 Pusat Pembelajaran Komuniti (PPK)di bawah naungan Sekolah Indonesia Kota Kinabalu (SIKK) di Sabah untuk kanak-kanak pekerja Indonesia dari kawasan ladang.

Ini termasuk pemberian permit kepada 58 guru Indonesia untuk mengajar di PPK dan kedua-dua pemimpin memberi perhatian tentang kemungkinan lebih banyak PPK perlu ditubuhkan di kawasan ladang di Sabah pada masa akan datang.

Najib dan Yudhoyono juga memuji Kerajaan Filipina dan Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF) kerana menandatangani Perjanjian Rangka Kerja Mengenai Bangsamoro pada 15 Okt 2012 di Manila dan presiden Indonesia itu melahirkan penghargaannya kepada Kerajaan Malaysia kerana peranannya sebagai orang tengah antara Kerajaan Filipina dan MILF dalam usaha mewujudkan keamanan di Selatan Filipina.

Najib pula menyatakan penghargaan beliau terhadap penyertaan Indonesia dalam Pasukan Pemantauan Antarabangsa (IMT) di Mindanao, sejak Julai 2012 dan peranannya sebagai pemudahcara antara Kerajaan Filipina dan MNLF dalam usaha lain ke arah mewujudkan keamanan di Selatan Filipina.

Kedua-dua pemimpin meneruskan perbincangan tentang pelbagai isu serantau dan antarabangsa yang menjadi kepentingan bersama seperti usaha ke arah penubuhan Komuniti Asean pada 2015.

Najib dan Yudhoyono berpuas hati dengan hasil perundingan itu dan percaya ia adalah cara berkesan untuk memperkukuh hubungan strategik yang terjalin antara Malaysia dan Indonesia, serta menilai kerjasama yang ada dan akan mewujudkan peluang dalam konteks forum dua hala, serantau dan global.

Kedua-dua pemimpin bersetuju bahawa Rundingan Tahunan akan datang diadakan di Indonesia pada 2013. - BERNAMA

14 comments:

 1. Memang salah Malaysia sendiri yang sentiasa bermurah hati keatas kaum pendatang2 haram ni...lihatlah sekarang pendatang2 ni sudah menjadi kudis, malah barah bagi Malaysia...Malaysia terlalu membuka pintu kepada pendatang Indonesia, Myanmar, Bangladesh, China, Phillipine, Africa, Arab dan lain2 negara lagi...sekarang Malaysia harus menanggung risiko dan belanja besar untuk menangkap pendatang2 haram yang jadi penyangak/pennyamun ini...kini sudah menjadi masalah sosial yang parah dalam negara...lihat dan ikutlah seperti contoh Singapura...mereka akan menghukum pendatang2 haram yang tidak diperlukan ini dengan mendenda dan menyebat mereka yang degil ini...memang mereka akan berfikir banyak kali kalau mahu berhijrah ke Singapura kerana undang2nya yang tegas...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
   Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

   Delete
 2. banyak perempuan indonesia bekerja sebagai cleaner di villa flora condominium di taman tun dr ismail. tolong buat operasi tuan. saya penduduk di villa flora condominium tak boleh tahan lagi.

  abdul rahim

  ReplyDelete
 3. MALYSIA tngok lah singapura , penceroboh akan ditembak .. sepatutnya malaysia akan menubuhkan undang-undang mcm tu la ..

  ReplyDelete
 4. limau manis bukit tengah , penang . kt sini ramai warga indonesia , siap buka kedai lagi , ada yang naek motor kereta lagi .. sy mahu pihak berkuasa mari buat operasi kt sini ..

  ReplyDelete
 5. افضل شركة تنظيف بالقطيف تقدم خدمات نظافة متكاملة علي اعلي مستوي بدقة وجودة ومواصفات قياسية واسعار تنافسية فتعد الشركة الاولي بالقطيف لتقديم خدماتالتنظيف بجودة وسعر مثالييينفهي خير مثال لراغبي الحصول علي نظافة شاملة مع التعقيم وباسعار مناسبة

  شركة تنظيف بالقطيف
  شركة تنظيف منازل بالقطيف

  ______________________________________________________________________________________________________________________


  شركة كشف تسربات المياه بالقطيف
  شركة تنظيف مجالس بالقطيف
  شركة تنظيف خزانات بالقطيف
  شركة شفط بيارات بالقطيف

  ReplyDelete
 6. هل تعانون من الحشرات وكثرتها واضرارها البالغة نقدم لكم افضل شركة لابادة جميع انواع الحشرات بالضمان وهي شركة المثالية لمكافحة الحشرات حيث تقدم اليوم افضل العروض والخدمات بارخص الاسعار بخصم 50% لفترة محدودة

  شركة المثالية لمكافحة الحشرات
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالدمام
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالخبر
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالقطيف
  ______________________________________________________________________________________________________________
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالاحساء
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالجبيل
  شركة المثالية لمكافحة الحشرات بجدة

  ReplyDelete
 7. شركة المثالية للتنظيف افضل شركة تنظيف بالمنطقة الشرقية تخصصت في تقديم كافة الاعمال المنزية من نظافة ومكافحة حشرات بالمنطقة فلديها افضل الخدماتبافضل جودة واوبارخص الاسعار التي لا تتوفر الا معها كافضل وارخص شركة تنظيف بالاضافة الي خدمتا مكافحة الحشرات ورش المبيدات الامنة والفعالة علي الحشرات بجميع انواعها .. تقدم لكم اليوم افضل العروض والخدمات بخصومات هائلة يمكنكم الحصول عليها من خلال الروابط التالية

  شركة المثالية للتنظيف
  شركة المثالية للنظافة
  شركة المثالية للتنظيف بالدمام
  شركة المثالية للتنظيف بالخبر
  شركة المثالية للتنظيف بالقطيف

  ReplyDelete
 8. شركة امست للتنظيف افضل شركة لتنظيف المنازل والشقق والفللوالبيوت والمجالس والكنب والمفروشات والخزانات بالقطيف والمنطقة الشرقية لديها عمالة مدربة وخصومات هائلة طما توفر خدمات مكافحة الحشرات ورش المبيدات بالقطيف باسعار رخيصة ومناسبة وخصومات هائلة

  شركة امست للتنظيف
  امست للنظافة القطيف
  شركة امست لمكافحة الحشرات
  شركة امست لرش المبيدات

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...