Wednesday, January 11, 2012

32 Pendatang Asing Ditahan Di Negeri Sembilan

SEREMBAN, 11 Jan - Seramai 32 pendatang asing tanpa izin termasuk dua kanak-kanak ditahan dalam Operasi Program Penyelesaian Menyeluruh Pekerja/Pendatang Asing Tanpa Izin (Program 6P) yang dijalankan oleh Jabatan Imigresen Negeri Sembilan di sekitar Seremban Selasa malam.

Ketua Bahagian Penguatkuasa Imigresen Negeri, Abdul Kadir Hussin, berkata kesemua mereka ditahan kerana tidak memiliki dokumen perjalanan yang sah selain tidak membuat permohonan untuk mendapatkan permit kerja di bawah program 6P yang tempohnya berakhir semalam.

"Operasi ini dijalankan selepas tempoh pendaftaran dan pengampunan di bawah program 6P yang berakhir semalam dan kita mahu mengesan pendatang asing tanpa izin yang tidak membuat pendaftaran di bawah program itu.

"Kita telah menjalankan operasi di empat lokasi dari rumah ke rumah di Taman Desa Rasah, Kampung Batu 3 Mambau, Panchor dan Taman Cengal Utama Ampangan," katanya kepada pemberita selepas operasi itu di sini Rabu.

Mereka yang ditahan terdiri 29 warga Indonesia dan seorang warga Bangladesh yang berusia antara 25 hingga 40 tahun manakala dua kanak-kanak perempuan warga Indonesia itu pula berusia di bawah lapan tahun.

Mereka dihantar ke Depot Tahanan Imigresen Lenggeng dekat sini untuk tindakan susulan.

Mengenai program 6P, Abdul Kadir berkata lebih 42,000 pendatang asing tanpa izin telah mendaftar di bawah program itu di Negeri Sembilan.

Operasi itu yang bermula tengah malam dan berakhir sekitar 4 pagi tadi melibatkan 20 anggota Jabatan Imigresen diketuai Pengarah Imigresen Negeri Sembilan, Faizal Fazri Othman. - BERNAMA

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...