Sunday, January 16, 2011

30,000 Tunggu Masa Dibawa Masuk

KISAH Nirmala Bonat, pembantu rumah yang ‘diseterika’ majikannya pada 2004, kematian Mantik Hani dan penderitaan yang ditanggung oleh Siti Hajar Sadli adalah antara kisah duka akibat sikap segelintir majikan ‘kejam’ di negara ini.
Kesan daripada apa yang berlaku, Kerajaan Indonesia mengambil keputusan menghentikan sementara penghantaran pembantu rumah mereka ke Malaysia bermula pada Jun 2009.
Pembekuan itu hakikatnya bukan sahaja menyusahkan ramai rakyat negara ini yang memerlukan pembantu rumah tetapi juga golongan ‘pembantu rumah’ itu sendiri.
Dalam masa sama, di sebalik pelbagai isu yang sengaja dieksploitasikan oleh media negara jiran, ia tidak sedikit pun membantutkan niat puluhan ribu wanita republik itu untuk terus mencari rezeki di bumi bertuah ini.
Mereka bukan sahaja terdiri daripada yang telah mendaftar secara sah di agensi-agensi pekerjaan tetapi juga menunggu masa untuk menyelinap masuk secara haram melalui pelbagai cara.
Mengapa Malaysia tetap menjadi pilihan pekerja-pekerja wanita Indonesia ini walaupun lebih banyak kisah menakutkan dipaparkan di media massa mereka? Wartawan SITI MARIAM MD. ZAIN dan jurugambar, WAHIDAH ZAINAL cuba mengupas persoalan ini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...