Saturday, January 15, 2011

KDN Hanya Benarkan Bekas Tentera Nepal Berkhidmat Sebagai Pengawal Keselamatan

Kerajaan hanya membenarkan warganegara Nepal yang berstatus bekas tentera untuk berkhidmat sebagai pengawal keselamatan dalam negara, dan mereka hanya dibenarkan berkhidmat mengikut tempoh tertentu yang ditetapkan sahaja.

Setiausaha Bahagian Keselamatan dan Ketenteraman Awam Kementerian Dalam Negeri Awang Din Hussin dalam satu kenyataan berkata ketika ini hanya 5,376 warganegara Nepal dibenarkan untuk berkhidmat sebagai pengawal keselamatan warga asing dalam negara.

Kerajaan Sedia Tambah Negara Sumber Pembantu Rumah Asing

Kerajaan sedang menimbang kemungkinan untuk menambah negara sumber pembantu rumah asing bagi menampung kekurangan pembantu rumah semasa, kata Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S. Subramaniam.

Beliau berkata kerajaan sentiasa memberi perhatian kepada isu berkaitan kekurangan pembantu rumah warga asing ekoran keputusan kerajaan Indonesia membeku penghantaran mereka sejak 2009.

Warga Iran Cuba Seludup Dadah Dalam Badan Meninggal Dunia

Seorang lelaki warga Iran yang cuba menyeludup masuk 137 kapsul syabu ke negara ini dengan menggunakan badannya, meninggal dunia di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Putrajaya pada Jumaat 9.14 pagi.

Ketua Polis Daerah Putrajaya Asisten Komisioner Abdul Razak Abdul Majid yang mengesahkan kematian itu berkata mangsa gagal diselamatkan akibat pendarahan yang teruk apabila kapsul syabu itu pecah dalam perut beliau.

Polis Tahan 20 Wanita China Bekerja Sebagai GRO Di Taman Ipoh

Polis menahan 20 orang wanita warga China kerana didapati bekerja sebagai pelayan pelanggan (GRO) di sebuah pusat hiburan di Taman Ipoh di sini Khamis malam.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri, Datuk Mohd Dzuraidi Ibrahim berkata polis turut menahan seorang lelaki berumur 29 tahun yang dipercayai penjaga pusat hiburan itu dalam serbuan pada kira-kira pukul 9.40 malam itu.

Tiga Warga Asing Dalang Sindiket Pemalsuan Pasport Ditahan

Tiga bersaudara warga asing yang dipercayai dalang sindiket pemalsuan dokumen pasport dan visa dengan pendapatan mencecah RM100,000 sebulan, ditahan dalam satu operasi di sekitar bandar raya ini Khamis.

Timbalan Ketua Bahagian Penguatkuasa Jabatan Imigresen Kuala Lumpur Mohamed Yusof Khan Mohd Hassan berkata mereka yang ditahan terdiri daripada dua lelaki dan seorang wanita berusia lingkungan 25 hingga 35 tahun.

Mayat Lelaki Bangladesh Ditemui Di Kawasan Semak

Mayat seorang lelaki, dipercayai warga Bangladesh, ditemui terbaring dengan wajah membengkak di kawasan semak di Kampung Pahang, Sungai Soi di sini pagi Jumaat.

Mayat lelaki berusia lingkungan 40-an itu ditemui seorang pekebun cili pada 10.30 pagi yang memaklumkannya kepada Ketua Kampung Taib Awang Kassim.

Pasangan Diberi PR Jika Rakyat Malaysia Kembali Berkhidmat Di Tanah Air

Lelaki atau wanita asing yang berkahwin dengan rakyat Malaysia akan diberi status pemastautin tetap (PR) jika isteri atau suami mereka itu kembali berkhidmat di tanah air sendiri.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata langkah itu adalah sebahagian daripada insentif yang diperkenalkan oleh kerajaan untuk memastikan Malaysia mencapai matlamat menjadi sebuah negara berpendapatan tinggi menjelang 2020.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...