Saturday, January 15, 2011

Polis Tahan 20 Wanita China Bekerja Sebagai GRO Di Taman Ipoh

Polis menahan 20 orang wanita warga China kerana didapati bekerja sebagai pelayan pelanggan (GRO) di sebuah pusat hiburan di Taman Ipoh di sini Khamis malam.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri, Datuk Mohd Dzuraidi Ibrahim berkata polis turut menahan seorang lelaki berumur 29 tahun yang dipercayai penjaga pusat hiburan itu dalam serbuan pada kira-kira pukul 9.40 malam itu.

Beliau berkata siasatan mendapati semua warga China itu menyalahguna permit sebagai pelancong dan pelajar untuk bekerja di pusat-pusat hiburan sekitar bandar raya.

"Polis turut merampas 10 keping paspot lawatan, satu paspot pekerja, serta sembilan paspot pelajar, dan semua wanita warga China berusia antara 20 dan 20 tahun itu ditahan reman 14 hari untuk siasatan lanjut," katanya kepada pemberita di sini Jumaat.

Mohd Dzuraidi berkata wanita itu akan disiasat mengikut Seksyen 39 (b) Peraturan Imigresen 1963 kerana melanggar syarat pas lawatan sosial serta permit, sabit kesalahan boleh membawa kepada hukuman penjara tidak melebihi enam bulan atau denda sehingga RM1,000 atau kedua-duanya sekali.

"Pemilik premis pula akan disiasat mengikut Seksyen 55B Akta Imigresen iaitu menggaji dan melindungi warga asing bekerja tanpa permit," katanya. - BERNAMA

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...