Wednesday, January 5, 2011

Murugiah Cadang Hanya Syarikat Kukuh Dibenar Ambil Pekerja Asing

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk T Murugiah berkata hanya majikan memiliki kewangan yang kukuh sahaja perlu diberi kelulusan untuk menggaji pekerja asing bagi menangani kes majikan tidak membayar gaji pekerja mereka.

Sebagai contoh, katanya, kes terbaru yang dilaporkan kepada Biro Pengaduan Awam (BPA) melibatkan 12 pekerja dari Nepal yang tidak dibayar gaji sejak dua bulan lepas dan pasport mereka pula disimpan oleh majikan.

"Apabila kerajaan tidak membenarkan majikan mengambil pekerja asing, mereka marah kita, tetapi apabila kita sudah beri kelulusan timbul masalah seperti ini," katanya kepada pemberita di sini Selasa.

Murugiah berkata beliau akan menemui Jabatan Imigresen untuk menyelesaikan masalah yang membabitkan penipuan majikan terhadap pekerja asing.

"Tindakan menipu pekerja asing akan memburukkan imej negara," katanya.

Presiden Persatuan Kebajikan Masyarakat India Malaysia, K.S Baskaran, berkata aduan mengenai pekerja Nepal itu telah dihantar kepada Kementerian Dalam Negeri dan Kementerian Sumber Manusia.

"Namun setakat ini belum ada maklum balas, justeru kami berharap agar BPA dapat membantu kami menyelesaikan masalah ini dengan baik," katanya.

Baskaran berkata 12 rakyat Nepal itu diambil bekerja oleh sebuah syarikat kawalan keselamatan sejak tahun 2008.

"Apabila gaji tidak dibayar, mereka membuat aduan di Kedutaan Nepal sebelum membuat laporan polis," katanya. - FoN Online

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...