Wednesday, December 29, 2010

Pemandu Kontena Yang Diberhentikan Perlu Buat Aduan Kepada Jabatan Tenaga Kerja

Para pemandu lori kontena di Pelabuhan Klang yang mendakwa diberhentikan kerja tanpa alasan kukuh oleh majikan diminta membuat laporan segera kepada Jabatan Tenaga Kerja (JTK).

Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S. Subramaniam berkata ini bagi membolehkan JTK membuat siasatan dan mengambil tindakan awal sekiranya aduan yang dibuat terbukti benar.

"Saya minta pihak berkenaan agar melaporkannya kepada JTK berhampiran dan kita akan siasat sepenuhnya.

"Kalau betul ada tindakan yang tak adil, kita akan ambil tindakan ke atas majikan," katanya kepada pemberita selepas menghadiri mesyuarat dua hala dengan Menteri Tenaga Kerja dan Pengangkutan Nepal Muhammad Aftab Alam di sini, hari Selasa.

Beliau mengulas laporan media berhubung nasib 49 pemandu lori kontena syarikat Multimodal Freight Sdn Bhd (MMF) di Pelabuhan Klang yang mendakwa diberhentikan kerja tanpa sebarang alasan kukuh oleh syarikat. - BERNAMA

Malaysia Tidak Halang Pekerja Ramai Dari Nepal - Dr S.subramaniam

Malaysia tidak menghalang kedatangan lebih ramai pekerja domestik Nepal ke negara ini, kata Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S. Subramaniam.

Bagaimanapun, katanya, pihak berkuasa Nepal mesti menentukan pekerja berkenaan sesuai bekerja di Malaysia dari segi bahasa, kemahiran dan lain-lain.

"Jika mereka boleh membuat persediaan itu, dan majikan kita sedia mengambil mereka, maka tidak ada masalah," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat bilateral dengan Menteri Buruh dan Pengangkutan Nepal Muhammad Aftab Alam di sini hari Selasa.

Subramaniam berkata sehingga kini terdapat kira-kira 175,810 rakyat Nepal bekerja di Malaysia dan 84 peratus daripada mereka adalah pekerja domestik.

Beliau juga berkata kerajaan masih meneliti memorandum persefahaman (MoU) mengenai pengambilan tenaga kerja Nepal.

Sementara itu, Muhammad Aftab berkata Nepal ingin menghantar lebih ramai pekerja mahir dan profesionalnya ke Malaysia dan meluaskan lagi sektor pekerjaan mereka.

"Kami telah bincangkan beberapa isu seperti MoU, sektor kesihatan, pembuatan dan latihan vokasional," katanya.

Mengenai mesyuarat yang berlangsung kira-kira sejam petang ini, Subramaniam berkata mereka telah bertukar-tukar pandangan untuk melancarkan lagi sistem pengambilan pekerja asing khasnya yang melibatkan agen dari kedua-dua buah negara.

Ia termasuk langkah-langkah mengurangkan kos untuk membawa masuk pekerja asing serta isu kebajikan.

Muhammad Aftab dan delegasinya berada di Malaysia bagi menghadiri sambutan 50 tahun hubungan diplomatik kedua-dua negara. - BERNAMA

Tukang Urut, Pelacur Warga Asing Ditahan

Kegiatan maksiat melibatkan gadis warga asing kini bukan sahaja terhad kepada pusat-pusat hiburan malah turut melibatkan pusat refleksologi.
 
Ini terbukti apabila sepasukan polis dari Bahagian Kongsi Gelap, Judi dan Maksiat (D7) Bukit Aman menyerbu sebuah pusat urut kaki di Metro Perdana, Kepong malam tadi.
TUKANG urut dan pelacur warga asing diambil keterangan oleh polis selepas serbuan di sebuah pusat refleksologi di Kepong, Kuala Lumpur, malam semalam.

Dalam serbuan pukul 11 malam itu, polis menahan 10 wanita warga asing iaitu empat Vietnam dan bakinya China yang berusia antara 19 dan 34 tahun.

Kesemua mereka dipercayai bekerja sebagai tukang urut dan pelacur di premis itu.

Tiga daripada wanita terbabit didapati tidak memiliki pasport manakala yang selebihnya masuk ke negara ini dengan pas lawatan sosial.

Turut ditahan, tiga pelanggan dan empat pekerja premis berusia dalam lingkungan 20-an hingga 50-an.

Pegawai Operasi D7 Bukit Aman, Cif Inspektor Wiryanty Abd. Wahid berkata, premis tersebut memiliki lesen perkhidmatan urut kaki yang sah namun dikesan menawarkan perkhidmatan 'tambahan'.

"Risikan polis mendapati pusat itu menawarkan perkhidmatan popular iaitu urutan badan ke badan (B2B), seks oral dan juga seks.

"Pelanggan dikenakan caj sebanyak RM80 untuk seks oral, RM160 satu sesi seks dan RM130 untuk B2B," katanya kepada pemberita di sini semalam.

Tinjauan Utusan Malaysia di premis tersebut mendapati ruang disediakan luas sehingga boleh dibahagikan kepada dua bahagian iaitu urutan kaki dan badan.

Premis itu juga kelihatan seperti pusat refleksologi biasa kerana bahagian khas untuk urutan B2B dan lain-lain perkhidmatan 'tambahan' dilakukan secara tersembunyi. - UTUSAN

Warga Indonesia Dipenjara Sebulan, Denda RM10,000 Kerana Cuba Rasuah Pegawai APMM

Seorang peniaga buah-buahan warga Indonesia dihukum penjara sebulan dan denda RM10,000 oleh Mahkamah Sesyen di sini Selasa kerana kesalahan cuba memberi suapan RM400 kepada seorang pegawai penguatkuasa Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (APMM), 10 hari lepas.

Suapan itu bagi tujuan mendorong pegawai penguatkuasa APMM Mohd Faudzi Fadzil yang membuat pemeriksaan di atas feri penumpang Boeing Sky King II di perairan Pelabuhan Klang dekat sini tidak mengambil tindakan ke atasnya yang cuba menyeludup keluar kira-kira 4,000 keping daging burger yang menyalahi akta kastam.

Hakim Wan Mohd Norisham Wan Yaakob membuat keputusan itu selepas Erlianto, 40, mengaku salah melakukan perbuatan itu di atas feri berkenaan di antara 10 pagi dan 2.45 petang, 18 Dis lepas.

Dia dituduh mengikut Seksyen 17(b) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda RM10,000 atau lima kali ganda nilai suapan atau yang mana lebih tinggi.

Di dalam rayuannya, Erlianto memohon supaya hukuman diringankan kerana dia perlu menyara ibunya yang sakit dan dua anak saudaranya yang yatim piatu di Indonesia.

Bagaimanapun, pegawai pendakwa dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Ahmad Mazni Noh memohon supaya tertuduh dikenakan hukuman setimpal dengan kesalahannya. - BERNAMA

Sunday, December 26, 2010

Warga Asing Gembira Sambut Krismas Di Malaysia Dalam Suasana Aman

Warga negara asing yang menyambut Krismas di Malaysia pada Sabtu, melahirkan rasa gembira kerana dapat menyambut perayaan itu dalam suasana aman, bebas dan penuh kesederhanaan.

Tinjauan Bernama mendapati warga negara asing beragama Kristian terutamanya pembantu rumah dari Filipina bertumpu di St John Cathedral di Bukit Nanas di sini sewal pukul 7 pagi untuk upacara sembahayang.

Sepertimana tahun sebelumnya kesempatan ini digunakan oleh sebahagian daripada mereka untuk menjual pelbagai barangan di perkarangan gereja Katholik itu sehingga suasana bagaikan sebuah pesta.

Daniel Ansley, 50, warga negara Filipina yang datang ke Malaysia untuk melawat sahabat handai berkata walaupun sambutan Krismas di sini tidak semeriah di negaranya, namun masih gembira dapat merayakan perayaan tersebut dengan baik.

Katanya, walaupun agama Kristian bukan agama yang dianuti oleh majoriti rakyat Malaysia, penganut agama lain sangat menghormati agama Kristian dan perayaan Krisman berjalan dengan amat baik.

Austin Corcoran, 56, dari United Kingdom pula berpendapat, perayaan Krismas di negara ini sangat unik dan sedikit berbeza jika dibandingkan dengan negara asalnya.

Beliau bersama isterinya Elizabeth yang pertama kali berada di negara ini berkata keunikan tersebut termasuklah penjaja di tepi jalan yang menjual barangan dan makanan sempena perayaan Krismas yang menurutnya sangat meriah.

"Perayaan di sini lebih sibuk dari Sheffield, UK di mana saya datang, kerana pada kebiasaannya orang tinggal di rumah dengan keluarga pada siang hari, mungkin kerana cuaca di sana semasa Christmas sangat sejuk," katanya.

Elizabeth Greogio, 42, warga Malaysia yang telah menetap di Belanda sejak 30 tahun berkata, Malaysia merupakan sebuah negara yang sangat aman dan sentiasa mengalu-alukan kedatangan warga negara luar.

"Malaysia adalah sebuah negara bebas dan sangat indah dan saya gembira berada di sini untuk meraikan Krismas," katanya. - BERNAMA

Imigresen Pulau Pinang Tahan 47 GRO Leka Layan Pengunjung Raikan Krismas

Jabatan Imigresen Pulau Pinang menahan 47 gadis pelayan pelanggan (GRO) warga China dalam serbuan di sebuah pusat hiburan di Jalan Jones di sini Sabtu awal pagi.

Pengarahnya, Abdul Qadir Siddiq Ahmad berkata turut ditahan dalam operasi 'Ops Sayang' itu seorang lelaki berusia 28 tahun yang menjadi pengurus pusat hiburan berkenaan dan seorang lelaki warga Myanmar.

Beliau berkata tujuh pegawai dan anggota Jabatan Imigresen serta 19 pegawai dan anggota Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) Pulau Pinang terlibat dalam operasi yang bermula 12.45 pagi hingga 4 pagi itu.

"Semasa serbuan, kesemua GRO berkenaan yang memakai pakaian serba merah bagi meraikan sambutan Krismas, sedang leka melayan pelanggan di premis hiburan terbabit," katanya pada sidang akhbar pada Sabtu.

Turut hadir Pengarah SPRM Pulau Pinang Datuk Latifah Md Yatim.

Abdul Qadir berkata semua GRO berusia 20-an itu ditahan kerana menyalah guna pas lawatan sosial, selain menjalankan aktiviti tidak bermoral, manakala lelaki warga tempatan disiasat mengikut Seksyen 55B Akta Imigresen 1959/63 kerana memberi pelindungan kepada pekerja asing tanpa izin.

Beliau berkata pusat hiburan itu juga pernah diserbu awal tahun ini dan beberapa kali pada tahun lepas.

Sementara itu, Latifah berkata serbuan itu hasil maklumat awam dan risikan dalaman pihaknya sejak beberapa minggu lepas di premis terbabit.

"Kita dapat maklumat berhubung GRO bekerja di situ dan memaklumkan kepada pihak Imigresen, sebelum turut menyertai operasi itu bagi memantau jika wujud unsur-unsur rasuah," katanya.

Beliau berkata kerjasama sedemikan akan terus dijalankan dari semasa ke semasa bagi memastikan tidak berlaku kegiatan rasuah ketika operasi dijalankan pihak berkuasa. - BERNAMA
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...