Saturday, September 11, 2010

Imigresen KLIA Tahan 21 Warga Bangladesh Pada Malam Raya

PETALING JAYA: Kesibukan untuk meraikan Hari Raya Aidilfitri tidak menjejaskan tugas Imigresen Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) apabila seramai 21 warga Bangladesh ditahan dalam satu operasi pada malam menjelang 1 Syawal.

Operasi bersama Unit Penguatkuasaan KLIA itu dijalankan antara pukul 11 malam dan 2 pagi terhadap penerbangan dari Dhaka yang tiba di Terminal Syarikat Penerbangan Tambang Murah (LCCT), Sepang.

Pengarah Imigresen KLIA, Mohd Zulfikar Ahmad berkata, sebahagian mereka ditahan kerana didapati memiliki dua pasport sewaktu sekatan dijalankan.

“Mereka memasuki negara ini menggunakan pasport milik warga Bangladesh lain menerusi permit kerja sah namun mempunyai cop keluar negara palsu.

“Pasport mereka yang sebenar pula disimpan bagi mengaburi kegiatan itu kononnya mereka dilihat baru pulang dari bercuti,” katanya kepada mStar Online pada Sabtu.

Mohd Zulfikar berkata, operasi penguatkuasaan tersebut menunjukkan Imigresen KLIA tidak berkompromi dengan kawalan keselamatan negara meskipun pada sambutan Hari Raya Aidilfitri.

Menurut beliau, segelintir warga asing menggunakan waktu ini bagi cubaan untuk membolosi negara kerana menganggap urusan kemasukan akan dipermudahkan agar kaunter Imigresen dapat ditutup lebih awal sempena Hari Raya.

“Bagaimanapun, andaian itu ternyata meleset apabila kira-kira 160 kakitangan Imigresen KLIA komited menjalankan tugas semalam bagi memastikan pergerakan keluar masuk di pintu masuk negara terkawal,” ujarnya lagi.

Semua warga Bangladesh yang ditahan dalam operasi itu dikeluarkan notis penolakan masuk (NTL) bagi menghantar mereka pulang ke negara asal serta-merta.

Sebahagiannya turut ditempatkan di bilik tahanan sementara KLIA (Holding Lounge) bagi menunggu penerbangan balik berikutnya.

Mohd Zulfikar berkata, seramai 91 warga asing ditempatkan di Holding Lounge pada 1 Syawal, terdiri daripada 83 lelaki dan lapan wanita.

Berdasarkan rekod Imigresen KLIA, katanya, 48 warga asing dikenakan sekatan pada 1 Syawal atas kegagalan mematuhi syarat kemasukan.

“Daripada jumlah itu, 20 warga asing tiba di bangunan terminal utama KLIA manakala 28 lagi di LCCT yang tidak membenarkan mereka melepasi pintu masuk utama negara.

“Mereka adalah warganegara Bangladesh, India, China, Pakistan, Somalia dan Nigeria,” kata beliau. - mStar Online

Tuesday, September 7, 2010

Bekas guru hadapi 102 tuduhan eksploitasi amah

IN CHIEW berjalan keluar dari Mahkamah Sesyen selepas menghadapi 102 pertuduhan mengeksploitasikan amah warga Indonesia semalam.

KANGAR: Seorang bekas guru yang juga pengarah sebuah agensi pekerja asing, SI Setia Sejati Sdn Bhd semalam dihadapkan ke mahkamah atas 102 pertuduhan jenayah membabitkan tindakan mengeksploitasi amah warga Indonesia, termasuk 17 daripadanya membabitkan ancaman dan kekerasan.

Semua 102 kesalahan itu dituduh dilakukan Lee In Chiew, 49, dalam satu kejadian di kediaman miliknya yang juga pejabat operasi SI Setia Sejati, di No 11 Jalan Bunga Cina, dekat Taman Perlis, di sini, pada jam 11.20 malam, 24 Julai lalu. Daripada 102 pertuduhan berkenaan, 24 membabitkan Lee yang turut dikenali dengan panggilan Cikgu Lee, manakala 39 lagi terhadap SI Setia Sejati.

Sebanyak 39 pertuduhan lagi dibuat terhadap Pengarah SI Setia Sejati yang turut merujuk kepada tertuduh.

Pertuduhan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya Jabatan Imigresen Malaysia, Afzai Nizam Abdul Aziz mengikut Akta Anti Pemerdagangan Orang (AAPO) 2007, membabitkan 85 mengikut Seksyen 12 dan 17 lagi mengikut Seksyen 13 akta berkenaan.

Semua pertuduhan dibacakan secara berasingan dengan bantuan jurubahasa mahkamah, Joseph Nair, di hadapan Pendaftar Mahkamah Sesyen Kangar, Monica Joseph Jaisah, dalam satu prosiding khas di Mahkamah Majistret, di sini. - Berita Harian

20 GRO warga asing ditahan

KUALA TERENGGANU 6 Sept. - Kelicikan pemilik sebuah pusat hiburan yang menggunakan khidmat gadis pelayan pelanggan (GRO) warga asing berjaya mengelakkan diri dalam tiga serbuan polis sebelum ini.

Namun tindakan mereka tidak bertahan lama apabila serbuan sepasukan polis kelmarin dan semalam, akhirnya berjaya menahan 20 GRO berusia 18 hingga 21 tahun di premis tersebut.

Ketua Polis Daerah, Asisten Komisioner Zamri Shamsuddin berkata, kesemua mereka terdiri daripada 18 wanita Thailand, dua wanita Laos selain seorang pekerja lelaki dari Myanmar.

Katanya, turut ditahan tiga pemilik premis dan mereka disiasat di bawah Seksyen 55(b) akta yang sama kerana menggaji pekerja asing tanpa permit.

"Kesemua warga asing itu ditahan di bawah Peraturan 39(b) Peraturan Imigresen 1963 kerana menyalah guna pas lawatan sosial," katanya kepada pemberita ketika ditemui di sini hari ini.

Mengulas lanjut, beliau berkata, polis turut mengeluarkan saman kepada empat pemilik premis lain kerana menjalankan perniagaan tanpa lesen.

Ujarnya, semua mereka akan disiasat di bawah Seksyen 61 Enakmen Hiburan dan Tempat Hiburan Negeri Terengganu.

Beliau turut memaklumkan, sempena musim perayaan ini, pihaknya akan mengedarkan risalah panduan keselamatan dan peringatan musim perayaan kepada pengguna sebagai langkah berjaga-jaga.

"Kita mahu aktiviti jenayah dielakkan musim perayaan ini. Apa yang penting pengguna perlu memberi kerjasama agar tidak membuka peluang kepada penjenayah melakukan kegiatan mereka," jelasnya. - Utusan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...