Friday, July 30, 2010

578 Pekerja Pakistan Dihantar Pulang Dalam Tempoh Enam Bula


KUALA LUMPUR 30 Julai - Pejabat Pesuruhjaya Tinggi Pakistan di Malaysia telah menghantar pulang 578 pekerja warga negara itu yang terkandas di negara ini sepanjang enam bulan lalu, kata Pemangku Pesuruhjaya Tinggi, Dr Imtiaz A. Kazi.

Katanya dalam tempoh sama, pejabat itu juga telah membantu 1,500 pekerja Pakistan di negara ini yang menghadapi pelbagai masalah.

Imtiaz, dalam kenyataan kepada Bernama di sini pada Jumaat, berkata pejabat itu telah mengambil langkah proaktif termasuk menyediakan perkhidmatan konsular dan kebajikan bagi memastikan kesejahteraan 30,000 pekerja Pakistan di Malayshttp://www.blogger.com/post-create.g?blogID=1770225318642209458ia.

Pegawai juga turut melawat 21 syarikat pembuatan dan tapak pembinaan di negara ini bagi menilai keadaan kerja membabit warganya, katanya.

Imtiaz berkata pejabatnya telah menubuhkan sebuah pejabat kem di Sabah bagi menampung peningkatan warga negara itu di sana.

"Terdapat trend pertambahan warga Pakistan yang mencari pekerjaan di Malaysia dan saya menasihatkan mereka supaya mematuhi segala prosedur sebelum datang ke negara ini," katanya. - BERNAMA

Denda Majikan, Bukan Pekerja - MTUC

PATREE menyokong kenyataan MTUC. Ada sebahagian Majikan yang tidak bertanggungjawab telah menjadikan pekerja asing sebagai PATI. Langkah memburu dan mengenakan tindakan kepada majikan adalah tepat.

PETALING JAYA 30 Julai - Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) pada Jumaat menyokong kempen kerajaan bagi memburu majikan yang melakukan kesalahan menggaji pekerja asing secara tidak sah.

Bagaimanapun, kesatuan itu berharap pekerja yang menjadi mangsa akibat majikan yang tidak bertanggungjawab tidak akan dikenakan denda.

Kerajaan seharusnya memberi kemudahan dan tanpa sebarang gangguan membenarkan pekerja tersebut meninggalkan negara, kata Naib Presiden MTUC A. Balasubramaniam.

Beliau memberitahu Bernama pekerja berkenaan tidak harus dipersalahkan sekiranya visa mereka tidak diperbaharui kerana ia adalah di bawah tanggungjawab majikan untuk berbuat demikian.

Beliau mengulas mengenai usaha terkini Jabatan Imigresen untuk menangkap majikan yang menggaji pekerja asing secara tidak sah.

Beliau menyatakan MTUC telah banyak kali mengemukakan masalah kategori pekerja tersebut kepada pihak berkuasa yang berkaitan pada masa lalu tetapi tiada penyelesaian dicapai.

"Kami berharap kempen ini akan dikekalkan dan pekerja akan diberi layanan adil," tambah beliau.

Katanya usaha itu telah tertangguh lama kerana pekerja telah lama dieksploitasi oleh majikan yang tidak bertanggungjawab.

Statistik terbaru Kementerian Sumber Manusia menunjukkan terdapat 1.9 juta pekerja asing digaji secara tidak sah di negara ini. - BERNAMA

872 Warga Asing Terlibat Dadah Ditahan Dalam Tempoh Enam Bulan

KUALA LUMPUR 30 Julai - Seramai 872 warganegara asing yang terlibat dalam jenayah dadah ditahan dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini dengan kes yang disiasat berjumlah 644 kes.

Angka ini menampakkan peningkatan ketara jika dilihat kepada jumlah tangkapan keseluruhan tahun lepas iaitu seramai 1,016 orang dengan kes yang disiasat 839 kes.

Rakyat Thailand adalah yang paling ramai ditahan iaitu 265 orang, diikuti Myanmar (227), Indonesia (129), Iran (75), Singapura (43), China (33), Vietnam (21), Nigeria (20), India (12), Filipina (11), Bangladesh (8).

Manakala warga Nepal dan Botswana masing-masing empat orang dan warga Sudan, Uzbekistan, Kemboja serta Pakistan masing-masing dua orang.

Turut ditahan warga Afganistan, Arab Saudi, Liberia, Hong Kong, Congo, Australia, Guinea, Mesir, Yemen, Gambia dan Du Mali, masing-masing merekodkan seorang yang ditahan.

Statistik dari Ibupejabat Polis Bukit Aman itu menunjukkan bahawa tangkapan tertinggi melibatkan lelaki seramai 705 orang dan 167 orang melibatkan wanita, manakala enam daripada mereka ditahan di bawah Langkah-Langkah Pencegahan Khas (LLPK) yang melibatkan empat rakyat Iran, dan masing-masing seorang rakyat Indonesia serta Singapura.

Untuk rekod, sepanjang tahun lepas 14 rakyat asing ditahan di bawah LLPK atas kesalahan dadah yang menunjukkan pengurangan berbanding 20 orang yang ditahan pada tahun 2008.

Daripada jumlah 644 kes yang disiasat enam bulan pertama tahun ini, 174 daripadanya disiasat di bawah Sekyen 39B Akta Dadah Berbahaya yang membawa hukuman mandatori gantung sampai mati.

"Jumlah kes yang disiasat di bawah Seksyen 39B dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini menunjukkan peningkatan ketara berbanding kes sama yang dilaporkan tahun lepas," kata Timbalan Pengarah (Operasi) Jabatan Narkotik Bukit Aman Datuk Othman Harun kepada Bernama di pejabatnya di sini pada Jumaat.

Menurutnya dari Januari hingga Jun lepas, 174 kes disiasat di bawah Seksyen 39B berbanding 172 kes yang disiasat di bawah seksyen yang sama sepanjang tahun lepas.

Othman berkata jumlah kes yang didakwa di bawah Seksyen 39B itu didapati meningkat ekoran penahanan warga Iran yang terlibat dalam penyeludupan dadah yang semakin meningkat sejak awal tahun ini.

Daripada jumlah itu, 48 kes melibatkan warga Iran, yang merupakan jumlah tertinggi setakat ini diikuti kes melibatkan warga Myanmar 43 kes, Indonesia 22 kes, Thailand 21 kes dan India 9 kes.

Beliau berkata jumlah tangkapan warga Iran meningkat mendadak berbanding tahun lepas yang hanya mencatatkan penahanan 20 orang berbanding 75 orang tahun ini.

"Apa yang menjadi kebimbangan kini ialah apabila warga Iran ini dilihat semakin ghairah mencari keuntungan. Mereka bukan sahaja membawa syabu yang siap diproses tetapi turut membawa syabu yang belum siap untuk diproses di sini," katanya.

Oleh kerana Malaysia bukan negara pengeluar dadah, ia menyebabkan penjenayah mengambil peluang mengaut keuntungan dengan cuba memenuhi permintaan pasaran di sini.

"Negara yang ada bekalan ini membawa masuk dadah ke Malaysia disebabkan permintaan yang tinggi dan peluang ini diambil untuk menjalankan kegiatan mereka bagi mendapatkan keuntungan," katanya.

Beliau berkata kawalan yang semakin ditingkatkan di lapangan terbang yang menjadi laluan utama kemasukan dadah menyebabkan mereka kini menukar modus operandi dengan menaiki penerbangan ke negara jiran dan kemudiannya masuk ke Malaysia melalui jalan darat.

"Kami dapati ada perubahan dalam modus operandi mereka dan kami sedang memantau secara dekat dengan kerjasama dan pertukaran maklumat risikan dengan negara luar," katanya. - BERNAMA

Tidak Serik Walaupun Telah 10 Kali Diserbu

PULAU PINANG 29 Julai - Walaupun telah diserbu sebanyak 10 kali dan kali terakhir pada Isnin lalu, sebuah pusat hiburan di Lorong Madras berhampiran Jalan Macalister di sini tidak pernah serik menjalankan kegiatannya.

Buktinya, apabila diserbu kali ke-11 kira-kira pukul 12.30 tengah malam tadi, polis menahan 25 pegawai perhubungan pelanggan (GRO) warga Vietnam dan Indonesia sedang berpelukan dengan pelanggan masing-masing.

Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Gan Kong Meng berkata, kesemua wanita terbabit berusia antara 20 hingga 30 tahun ditahan dalam 'Ops Noda' yang dijalankan oleh anggota dari Bahagian Kongsi Gelap, Judi dan Maksiat (D7), Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) negeri.

Sebahagian daripada 25 wanita warga China dipercayai GRO diberkas oleh pihak polis di sebuah kafe di Lorong Madras, Jalan Macalister dibawa ke IPD Timur Laut untuk siasatan lanjut di Pulau Pinang, semalam.

Menurutnya, selain menahan kesemua GRO itu, pihaknya turut menahan pekerja premis berkenaan.

"Serbuan dilakukan selepas polis membuat risikan selama tiga hari selain menerima maklumat daripada orang awam mengenai aktiviti yang dijalankan di premis ini melibatkan pekerja warga asing.

"Hasil pemeriksaan, kesemua mereka tidak mempunyai permit kerja dan menyalahgunakan pas lawatan sosial dengan menjalankan kegiatan tidak bermoral," katanya di sini hari ini.

Menurut Kong Meng, kesemua GRO yang ditahan dihantar ke Depot Tahanan Imigresen Juru untuk tindakan selanjutnya mengikut Peraturan 39 (b) Peraturan-peraturan Imigresen 1959/63 kerana menyalahguna visa pelancong.

Katanya, pemilik premis yang mengendalikan pusat hiburan itu pula disiasat mengikut Seksyen 55b (1) Akta Imigresen 1959/63 iaitu menggaji dan melindungi pekerja asing tanpa permit.

Isnin lalu, polis menahan seramai 28 GRO dan seorang pekerja yang kesemuanya berusia antara 20 hingga 30 tahun di pusat hiburan tersebut. - Utusan

Wanita Indonesia Buang Bayi Dipenjara 2 Tahun

JOHOR BAHRU 29 Julai - Seorang wanita warga Indonesia dijatuhi hukuman penjara dua tahun oleh Mahkamah Majistret di sini hari ini atas kesalahan membuang bayi lelaki yang dilahirkannya pada awal bulan ini.

Tertuduh yang hanya dikenali sebagai Juliati, 27, turut dijatuhi hukuman penjara empat bulan kerana memasuki negara ini tanpa sebarang dokumen yang sah.

Majistret Mazana Sinin memerintahkan kedua-dua hukuman itu berjalan serentak selepas tertuduh mengaku bersalah terhadap kedua-dua pertuduhan.

Mengikut pertuduhan pertama, tertuduh yang tidak bekerja didakwa secara rahsia telah membungkus lalu membuang mayat bayi lelaki yang dilahirkannya ke dalam semak.

Juliati didakwa melakukan perbuatan tersebut di nombor 585, Kampung Teluk Serdang, pinggir Jalan Camar 15, Taman Perling di sini kira-kira pukul 4.30 pagi, 10 Julai lalu.

Tertuduh yang memakai baju T berjalur warna coklat didakwa mengikut Seksyen 318 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda atau kedua-duanya.

Dalam kejadian tersebut, mayat bayi lelaki yang disimpan di dalam sebuah beg plastik di kawasan semak berkenaan ditemui oleh orang awam pada pukul 3.15 petang, 12 Julai lalu.

Bagi pertuduhan kedua, Juliati didakwa memasuki negara ini tanpa sebarang dokumen yang sah pada pukul 4.30 petang, 12 Julai lalu di tempat yang sama.

Pendakwaan tersebut dibuat mengikut Seksyen 6 (1)(c) Akta Imigresen 1959/63 (Pindaan 2002) yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum lima tahun atau denda RM10,000 atau kedua-duanya.

Rakan serumah tertuduh, Yanti Yulianti, 27, yang bekerja di kedai makan turut dihukum penjara empat bulan setelah mengaku memasuki negara ini tanpa dokumen yang sah.

Kedua-dua wanita itu ditahan oleh pihak polis sejurus selepas penemuan mayat bayi lelaki tersebut. - Utusan

440,000 Pekerja Asing Tidak Dilindungi Insurans

Gambar hiasan

PUTRAJAYA 29 Julai - Kira-kira 440,000 pekerja asing di negara ini masih tidak diberi perlindungan insurans oleh majikan mereka sedangkan perkara itu termaktub di bawah Akta Pampasan Pekerja 1952.

Justeru, Ketua Pengarah, Jabatan Tenaga Kerja (JTK), Datuk Sh. Yahya Sh. Mohamed berkata, majikan yang menggajikan pekerja asing kecuali bagi sektor pembantu rumah kini diwajibkan mengemukakan polisi insurans pampasan pekerja masing-masing ketika dibawa masuk ke negara ini.

Beliau berkata, syarat tersebut merupakan antara perkara yang dipersetujui dalam perbincangan yang dilakukan bersama Jabatan Imigresen hari ini dalam usaha kedua-dua agensi itu meningkatkan penguatkuasaan secara bersama.

''Berdasarkan rekod JTK, ramai lagi pekerja asing yang tidak diberi perlindungan insurans. Jadi melalui kerjasama ini, kita percaya jumlah itu dapat diselaraskan apabila kita bersetuju untuk mengenakan syarat demikian.

''Berbanding sebelum ini, majikan membawa masuk dahulu pekerja asing dan mengambil insurans kemudiannya, tetapi masih ada yang gagal berbuat demikian sedangkan di bawah akta berkenaan, majikan yang ingkar boleh dikenakan denda sehingga RM20,000 atau dua tahun penjara," katanya pada sidang akhbar di ibu pejabat Imigresen, di sini hari ini.

Hadir sama ialah Ketua Pengarah Jabatan Imigresen, Datuk Abdul Rahman Othman.

Menurut Sh. Yahya, Kementerian Sumber Manusia telah melantik 31 panel insurans untuk memberikan perlindungan kepada pekerja asing sepanjang mereka bekerja di negara ini sekiranya berlaku sebarang bentuk kemalangan. - Utusan

Operasi Kesan, Tahan Majikan Ambil Pekerja Asing Tanpa Permit

PUTRAJAYA: Jabatan Imigresen dan Jabatan Tenaga Kerja, kelmarin memulakan operasi besar-besaran bagi mengesan dan menahan majikan yang gagal mematuhi peraturan menggaji pekerja asing di negara ini.

Sebaik bermula, Jabatan Imigresen melakukan serbuan terhadap sebuah kilang perabot di Kampung Melayu Subang, Subang Jaya, Selangor, kelmarin kerana didapati menggaji 66 pekerja asing tanpa dokumen yang sah dan tinggal lebih masa.

Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Wira Abu Seman Yusop, berkata operasi besar-besaran dilakukan Jabatan Imigresen membuktikan kerajaan memang serius untuk mengambil tindakan terhadap syarikat atau individu gagal mematuhi peraturan menggaji pekerja asing di negara ini.

Malah, Abu Seman berkata, dalam usaha meningkatkan penguatkuasaan undang-undang Jabatan Imigresen sudah melakukan sebanyak 3,687 operasi dan pemeriksaan terhadap pelbagai premis termasuk di sektor perladangan, perusahaan dan perkhidmatan di seluruh negara, sejak Januari lalu.

Berikutan itu, Abu Seman berkata, orang ramai dan majikan wajar mengetahui bahawa mereka yang melakukan kesalahan termasuk menggaji pekerja tanpa permit, menyalahguna pas dan pendatang tanpa izin (Pati) boleh diambil tindakan mengikut Akta Imigresen 1959/63.

“Mengikut seksyen 55B Akta Imigresen 1959/63, mana-mana majikan yang didapati bersalah menggaji kurang daripada lima pekerja asing boleh didenda sehingga RM50,000 atau penjara tidak melebihi 12 bulan atau kedua-duanya bagi setiap warga asing yang ditahan di premis mereka.

“Majikan yang menggaji lebih lima pekerja asing pula boleh didenda sehingga RM50,000 atau penjara tidak lebih lima tahun dan sebatan tidak lebih enam kali,” katanya pada sidang media di sini, semalam.

Mengulas lanjut, Abu Seman berkata, majikan juga boleh dikenakan tindakan mengikut Seksyen 55E akta sama yang memperuntukkan denda tidak melebihi RM30,000 atau penjara 12 bulan atau kedua-duanya untuk setiap pekerja asing yang dijumpai di premis terbabit.

Seksyen 56 (1)(d) akta sama pula memperuntukkan denda sehingga RM50,000 atau penjara sehingga lima tahun serta enam sebatan bagi setiap Pati yang dilindungi majikan.

Thursday, July 29, 2010

Lelaki lindungi tukang urut ditahan

ALOR SETAR 28 Julai - Cubaan seorang lelaki untuk menyogok seorang pegawai Jabatan Imigresen negeri yang melakukan serbuan ke atas sebuah rumah urut di Jalan Pegawai di sini malam tadi menjerat diri sendiri.

Lelaki berusia 23 tahun itu ditahan oleh anggota Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang berada di lokasi kejadian selepas mendapat maklumat daripada pegawai Imigresen mengenai perbuatannya itu.

Pengarah Imigresen negeri, Mohd. Hatta Kassim berkata, serbuan kira-kira pukul 8 malam ke atas rumah urut tersebut dilakukan hasil maklumat awam berhubung kegiatan berkenaan.

Ketika serbuan, katanya, tiga wanita warga Thailand, seorang pekerja tempatan dan dua lelaki tempatan dipercayai pelanggan berada di dalam rumah urut tersebut.

Katanya, pada mulanya, pekerja tempatan itu mendakwa mereka bekerja sebagai tukang gunting, tetapi akhirnya mengakui menjalankan kegiatan mengurut termasuk pelacuran.

"Semasa pemeriksaan, muncul seorang lelaki yang kemudian bertemu salah seorang pegawai penguat kuasa memberitahu majikannya menawarkan wang tunai sebanyak RM3,000 agar membebaskan ketiga-tiga wanita warga Thailand terbabit.

"Anggota kami terus menghubungi pegawai SPRM memaklumkan cubaan sogokan itu. Kemudian, sewaktu lelaki itu cuba menyerahkan wang sebanyak RM2,100, dia terus ditahan oleh pegawai SPRM terbabit," katanya di sini hari ini.

Mohd. Hatta mmberitahu, lelaki itu yang dipercayai rakan kepada majikan rumah urut berkenaan diserahkan kepada SPRM untuk tindakan lanjut. - Utusan

Kongsi gelap dikesan rekrut warga asing

Gambar hiasan

PULAU PINANG 28 Julai - Kumpulan kongsi gelap di negara ini kini dikesan membuka keahlian kepada kaum lain dan juga rakyat asing terutama dari Indonesia dan Myanmar.

Kebanyakan mereka diambil menjadi ahli untuk menjaga gerai-gerai tanpa lesen yang menjual cakera padat digital (DVD), cakera padat video (VCD) dan cakera padat (CD) di negeri ini.

Ketua Polis negeri, Datuk Ayub Yaakob berkata, jika sekitar tahun 1970-an dan 1980-an, keahlian kumpulan kongsi gelap ini eksklusif untuk orang Cina namun kini ia terbuka untuk menerima ahli daripada latar belakang berbeza.

"Untuk menjadi ahli kongsi gelap tidak susah seperti dulu yang mana mereka terpaksa melalui beberapa upacara tertentu," katanya berucap pada sesi dialog bersama pemimpin anjuran Pusat Khidmat Barisan Nasional (BN) Batu Uban di sini.

Turut hadir Ketua UMNO Bahagian Bayan Baru, Datuk Abdul Rahim Saibu; Koordinator BN Batu Uban, Goh Kheng Sneah; Koordinator BN Pantai Jerejak, Wong Mun Hoe dan Koordinator BN Bayan Baru, David Yim.

Beliau menjawab soalan salah seorang peserta berhubung laporan akhbar mengenai seorang remaja 15 tahun yang ditahan polis baru-baru ini didakwa ketua sebuah kumpulan kongsi gelap.

Bagi kes tersebut, Ayub menjelaskan, siasatan sedang giat dijalankan dan polis tidak menolak kemungkinan remaja itu dijadikan kambing hitam oleh rakan lain yang berusia lebih tua daripadanya.

Mengulas lanjut, katanya, polis menyedari tentang aktiviti seumpama yang berlaku di negeri ini dan kini sedang berusaha membanteras kegiatan seumpama itu.

Sehubungan itu, beliau berkata, polis kini memberi tumpuan kepada gerai-gerai yang berniaga tanpa lesen terutama yang menjual DVD, VCD dan CD cetak rompak.

Menurutnya, mengikut laporan yang diterima, perniagaan seumpama itu dipercayai mendatangkan sumber pendapatan lumayan kepada sesebuah kumpulan kongsi gelap untuk meneruskan kegiatan mereka. - Utusan

Tuesday, July 27, 2010

85 Pendatang Asing Tanpa Izin Ditahan Di Daerah Jeli

KOTA BAHARU 27 Julai - Seramai 85 pendatang asing tanpa izin ditahan Jabatan Imigresen Kelantan dalam operasi di sebuah kilang kayu dan tapak pembinaan di daerah Jeli yang berakhir 7 pagi Selasa.

Timbalan Pengarah Penguatkuasa Imigresen, Amran Abd Aziz berkata 62 daripada mereka terdiri daripada warganegara Indonesia, 18 warga Bangladesh, tiga warga Pakistan dan masing-masing seorang warga Thailand dan India.

Dalam operasi yang bermula 2 pagi itu, 28 daripada mereka ditahan di kilang kayu itu dan selebihnya di tapak pembinaan itu, katanya pada sidang akhbar di sini Selasa.

Katanya dalam operasi di tapak pembinaan itu, seorang daripada pendatang asing tanpa izin itu cedera di kepala dan kaki kerana terjun dari tingkat atas rumah penginapan mereka dalam cubaan meloloskan diri, katanya.

Berlaku juga sedikit pergelutan antara pendatang dan anggota penguatkuasa ketika mereka cuba melarikan diri tetapi kesemua mereka berjaya ditahan, katanya.

Beliau berkata kesemua yang ditahan didapati tidak memiliki dokumen perjalanan atau pas lawatan tamat tempoh. Mereka dihantar ke depot tahanan sementara di Tanah Merah untuk tindakan lanjut. - FlowersofNation

FOREIGN NATIONAL REPARTRATION PROGRAMME

PATI Repatriation Program which expired on 16 May 2010 has recently resumed until 15 November 2010, with the intention to allow PATI going home to celebrate Idul Fitri in their own country safely and legally.

Please be advised This program is approved by the Ministry of Home Affairs.

It is open to all foreign nationals who overstayed, expired of work permit or expired visa. Those who lost or passport possessed by Employers are also entitled.

Please contact:
MODAL INSAN CONSULTANCY SERVICES an authorised agent to PANGKAL REZEKI SDN BHD (Service Provider).


- Klang Valley: 012-336 5925 (Faizal)
- Batu Pahat & Muar: 019-715 3502 (Adam)
- P. LUMPUR: 012-680 0062 (Adilah)
- Gua Musang, Kuala Krai, Kota Bharu: 017-913 9725 (Razan)

Terms and Conditions
- Passport must be valid.
- If expired, need SPLP or Emergency Certificate issued by the Embassy of the respective country.
- For the loss of passport or confiscated by employer, we will help you to obtain documents from the Embassy.

Payment
- Depending on the current ticket price.
- Depending on your area (transportation charges).
- All citizens are equal without any difference in price.

Go back safely without a doubt and loss.

PROGRAM PENGHANTARAN PULANG PATI

Program Penghantaran Pulang PATI yang tamat pada 16 Mei 2010 yang lalu telah disambung semula sehingga 15 November 2010, dengan niat untuk membolehkan PATI untuk pulang secara SAH bagi menyambut Idul Fitri di Negara masing-masing.

Adalah dimaklumkan Program ini diluluskan oleh Kementerian Dalam Negeri.

Ianya terbuka kepada Semua Warganegara Asing yang tinggal melebihi tempoh, permit kerja tamat tempoh atau visa lawatan tamat tempoh. Kemungkinan juga ada PATI yang menjadi PATI selepas melarikan diri dari Majikan.

Sekarang anda boleh pulang dengan Selamat & Sah tertutama untuk Menyambut Lebaran.

Sila hubungi : MODAL INSAN CONSULTANCY SERVICES Agen SAH kepada PANGKAL REZEKI SDN BHD (Service Provider).

- LEMBAH KELANG : 012-336 5925 (Faizal)
- BATU PAHAT & MUAR : 019-715 3502 (Adam)
- P.PINANG : 012-680 0062 (Adilah)
- GUA MUSANG, KUALA KRAI, KOTA BHARU : 017-913 9725 (Razan)


Syarat-syarat
- Pasport mesti masih sah.
- Jika tamat tempoh, perlukan SPLP atau Emergency Certificate yang dikeluarkan oleh Kedutaan Negara masing-masing.
- Bagi yang kehilangan Pasport atau dirampas Majikan, kami akan membantu anda untuk mendapatkan dokumen dari Kedutaan.

Bayaran
- Bergantung kepada harga tiket semasa.
- Bergantung kepada kawasan anda (transportation charge).
- Semua warganegara adalah sama harga tanpa perbezaan.

Pulanglah dengan selamat tanpa keraguan dan kerugian.

Sunday, July 25, 2010

7 pelacur China ditahan

SEREMBAN 24 Julai – Tembelang pemilik rumah pelacuran yang menjadikan sebuah flat di Taman Bukit Delima di sini untuk menjalankan kegiatan haram itu terbongkar apabila diserbu polis malam tadi.

Dalam operasi kira-kira pukul 9 malam itu, tujuh pelacur warga China berusia antara 21 dan 26 tahun berjaya ditahan di dalam sebuah rumah.

Ketika serbuan oleh Bahagian Kongsi Gelap, Judi dan Maksiat (D7) negeri, semua wanita itu sedang leka melayan enam pelanggan berusia 23 hingga 58 tahun.

Pegawai Turus D7 negeri, Asisten Supritendan Habibi Majinji berkata, pihaknya turut menemui kamera litar tertutup (CCTV) yang dipasang di tingkat tujuh flat itu untuk memantau pergerakan pihak berkuasa.

“Hasil pemeriksaan mendapati warga asing itu menyalahgunakan pas sebagai pelajar untuk melacur. Kita juga merampas beberapa kondom dan pelincir,” katanya di sini hari ini.

Menurutnya, mereka yang ditahan akan dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) di sini untuk disoal siasat sebelum diserahkan kepada Jabatan Imigresen.

Dalam serbuan berasingan di sebuah pusat hiburan di Taman Starlight, Rasah, tujuh lagi wanita warga China dan seorang warga Thailand ditahan kerana dipercayai bekerja sebagai pegawai perhubungan pelanggan. - Utusan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...