Wednesday, December 29, 2010

Warga Indonesia Dipenjara Sebulan, Denda RM10,000 Kerana Cuba Rasuah Pegawai APMM

Seorang peniaga buah-buahan warga Indonesia dihukum penjara sebulan dan denda RM10,000 oleh Mahkamah Sesyen di sini Selasa kerana kesalahan cuba memberi suapan RM400 kepada seorang pegawai penguatkuasa Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (APMM), 10 hari lepas.

Suapan itu bagi tujuan mendorong pegawai penguatkuasa APMM Mohd Faudzi Fadzil yang membuat pemeriksaan di atas feri penumpang Boeing Sky King II di perairan Pelabuhan Klang dekat sini tidak mengambil tindakan ke atasnya yang cuba menyeludup keluar kira-kira 4,000 keping daging burger yang menyalahi akta kastam.

Hakim Wan Mohd Norisham Wan Yaakob membuat keputusan itu selepas Erlianto, 40, mengaku salah melakukan perbuatan itu di atas feri berkenaan di antara 10 pagi dan 2.45 petang, 18 Dis lepas.

Dia dituduh mengikut Seksyen 17(b) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda RM10,000 atau lima kali ganda nilai suapan atau yang mana lebih tinggi.

Di dalam rayuannya, Erlianto memohon supaya hukuman diringankan kerana dia perlu menyara ibunya yang sakit dan dua anak saudaranya yang yatim piatu di Indonesia.

Bagaimanapun, pegawai pendakwa dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Ahmad Mazni Noh memohon supaya tertuduh dikenakan hukuman setimpal dengan kesalahannya. - BERNAMA

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...