Sunday, December 26, 2010

Imigresen Pulau Pinang Tahan 47 GRO Leka Layan Pengunjung Raikan Krismas

Jabatan Imigresen Pulau Pinang menahan 47 gadis pelayan pelanggan (GRO) warga China dalam serbuan di sebuah pusat hiburan di Jalan Jones di sini Sabtu awal pagi.

Pengarahnya, Abdul Qadir Siddiq Ahmad berkata turut ditahan dalam operasi 'Ops Sayang' itu seorang lelaki berusia 28 tahun yang menjadi pengurus pusat hiburan berkenaan dan seorang lelaki warga Myanmar.

Beliau berkata tujuh pegawai dan anggota Jabatan Imigresen serta 19 pegawai dan anggota Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) Pulau Pinang terlibat dalam operasi yang bermula 12.45 pagi hingga 4 pagi itu.

"Semasa serbuan, kesemua GRO berkenaan yang memakai pakaian serba merah bagi meraikan sambutan Krismas, sedang leka melayan pelanggan di premis hiburan terbabit," katanya pada sidang akhbar pada Sabtu.

Turut hadir Pengarah SPRM Pulau Pinang Datuk Latifah Md Yatim.

Abdul Qadir berkata semua GRO berusia 20-an itu ditahan kerana menyalah guna pas lawatan sosial, selain menjalankan aktiviti tidak bermoral, manakala lelaki warga tempatan disiasat mengikut Seksyen 55B Akta Imigresen 1959/63 kerana memberi pelindungan kepada pekerja asing tanpa izin.

Beliau berkata pusat hiburan itu juga pernah diserbu awal tahun ini dan beberapa kali pada tahun lepas.

Sementara itu, Latifah berkata serbuan itu hasil maklumat awam dan risikan dalaman pihaknya sejak beberapa minggu lepas di premis terbabit.

"Kita dapat maklumat berhubung GRO bekerja di situ dan memaklumkan kepada pihak Imigresen, sebelum turut menyertai operasi itu bagi memantau jika wujud unsur-unsur rasuah," katanya.

Beliau berkata kerjasama sedemikan akan terus dijalankan dari semasa ke semasa bagi memastikan tidak berlaku kegiatan rasuah ketika operasi dijalankan pihak berkuasa. - BERNAMA

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...