Saturday, December 25, 2010

Geng Pecah Kilang Warga Vietnam Diberkas

Polis yakin berjaya menyelesaikan lima kes pecah kilang di sekitar daerah ini apabila memberkas lima warga Vietnam dalam satu sekatan di persimpangan lampu isyarat di Bukit Pasir di sini semalam.
 
Dalam kejadian pukul 4.40 pagi itu, kesemua suspek yang berusia antara 19 hingga 30 tahun itu yang menaiki sebuah teksi cuba melarikan diri namun tindakan pantas polis berjaya menangkap mereka.

Ketua Polis Daerah, Asisten Komisioner Mohamad Nasir Ramli berkata, kumpulan itu dipercayai terlibat dalam jenayah pecah kilang di daerah ini sejak tiga bulan lalu dan pemeriksaan mendapati mereka tidak memiliki sebarang dokumen perjalanan yang sah.

"Bagaimanapun, pemandu teksi warga tempatan itu tidak ditahan, namun pemeriksaan dalam kenderaan tersebut menemui pelbagai peralatan yang disyaki digunakan untuk melakukan jenayah antaranya dua mesin pemotong besi, gunting, pemutar skru, spanar, sarung tangan, penutup mulut dan cermin mata.

"Selepas soal siasat dibuat, suspek membawa pihak polis ke sebuah rumah di Taman Ria yang menjadi tempat simpanan barang samun merangkumi komponen komputer daripada kilang yang dicuri," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Mohamad Nasir berkata, kesemua barangan tersebut dianggarkan bernilai RM20,000 dan kumpulan itu turut mengaku telah menyamun wang tunai sebanyak RM100,000 sepanjang tiga bulan lalu, namun kesemua wang itu telah habis dibelanjakan.

Kes itu disiasat mengikut Seksyen 457 Kanun Keseksaan dan pihaknya kini turut memburu beberapa lagi suspek yang masih lagi bebas, katanya.

Dalam serbuan di Taman Ria itu, polis juga menahan tujuh lagi warga Vietnam termasuk seorang wanita yang tidak memiliki dokumen perjalanan yang sah.

Dalam kes berasingan, Mohamad Nasir memberitahu, pihaknya merampas pelbagai jenis dadah bernilai kira-kira RM70,000 dalam serbuan di sebuah rumah yang dijadikan sebagai makmal di Jalan Daud di sini awal pagi ini.

Menurutnya, dalam serbuan pukul 5.30 pagi itu, pihaknya menahan dua lelaki berusia 25 dan 27 tahun selain merampas wang tunai berjumlah RM1,400 serta sebuah kereta Proton Perdana yang dilaporkan hilang di Larkin, Johor Bahru pada 2008.

"Setelah diperiksa, polis merampas pelbagai jenis dadah bernilai kira-kira RM70,000 yang merangkumi pil ekstasi, ketamin, syabu serta peralatan untuk memproses dadah," katanya sambil memberitahu kes itu disiasat mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952. - UTUSAN

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...