Saturday, December 25, 2010

24 GRO Warga Asing Ditahan

PULAU PINANG 24 Dis. - Walaupun pernah diserbu lebih 21 kali, sebuah pusat hiburan eksklusif di sini terus berdegil apabila masih menjalankan aktiviti tidak bermoral.
Sebahagian daripada 24 GRO warga asing ditahan dalam satu serbuan di sebuah pusat hiburan eksklusif di Persiaran Gurney, Pulau Pinang, semalam.
Hasil serbuan polis di pusat hiburan itu yang terletak di Persiaran Gurney di sini pada pukul 11.10 malam tadi, seramai 24 gadis pelayan pelanggan (GRO) warga asing ditahan.

'Ops Noda' itu dijalankan oleh sepasukan anggota polis di Bahagian Kongsi Gelap, Judi dan Maksiat (D7) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) negeri dan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Timur Laut.

Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Gan Kong Meng ketika dihubungi mengesahkan tangkapan tersebut dan memberitahu, wanita itu terdiri daripada 23 warga China dan seorang warga Vietnam.

"Kesemua mereka berusia lingkungan 20 hingga 30-an. Seorang penjaga pusat hiburan tersebut turut ditahan bagi membantu siasatan.

"Ketika pemeriksaan dijalankan, kita mendapati kesemua GRO berkenaan menjalankan aktiviti tidak bermoral dan menyalahgunakan pas lawatan sosial untuk bekerja," katanya.

Kong Meng memberitahu, semua wanita yang ditahan itu akan disiasat mengikut Seksyen 39B Akta Imigresen 1959/63 kerana menyalahgunakan pas perjalanan manakala pemilik premis hiburan berkenaan akan disiasat mengikut Seksyen 55B akta yang sama.

Sebelum ini, pada 4 Disember lalu, seramai 42 wanita warga asing dari China, Thailand, Indonesia dan Vietnam turut ditahan di premis yang sama. - UTUSAN

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...