Saturday, October 16, 2010

'Police' warga asing samun pelancong Jepun

KUALA LUMPUR 15 Okt. - Dengan hanya menunjukkan sekeping kertas tertera perkataan 'police', sekumpulan penjenayah dipercayai warga asing memperdayakan pelancong untuk memeriksa mereka sebelum disamun.

Kegiatan penjenayah itu terbongkar apabila beberapa pelancong asing yang menjadi mangsa mereka membuat laporan polis.

Suspek yang menaiki kereta biasanya berkeliaran di kawasan tumpuan utama pelancong di ibu negara untuk mencari mangsa sebelum memperdaya dan menyamun mereka.

Sumber polis berkata, kejadian samun terbaru dilakukan suspek berlaku pukul 5.30 petang semalam, membabitkan seorang pelancong dari Jepun.

Beliau berkata, pelancong yang merupakan seorang ahli perniagaan itu dihampiri suspek semasa berjalan bersama rakannya di Jalan Parlimen berhampiran Tugu Negara.

"Lelaki Jepun berusia 52 tahun itu diminta oleh suspek yang mengaku sebagai polis pelancong supaya membenarkan dia memeriksa pelancong itu," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Sumber berkata, selepas membuat pemeriksaan, suspek menyerahkan kembali pasport dan dompet mangsa sebelum beredar.

Beliau berkata, mangsa yang curiga dengan tindakan suspek segera memeriksa dompetnya dan terkejut apabila mendapati mata wang yen bernilai kira-kira RM4,800 di dalam dompetnya sudah lesap.

Katanya, mangsa yang menyedari dia sudah ditipu dan disamun kemudian melaporkan kejadian jenayah itu di Unit Polis Pelancong di Jalan Ampang di sini. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...