Friday, October 8, 2010

Pemaju tidak serik diserbu Imigresen guna PATI

KUALA LUMPUR 6 Okt. – Walaupun tapak pembinaan di Jalan Genting Klang di sini pernah diserbu oleh Jabatan Imigresen Wilayah Persekutuan tiga bulan lalu, namun pihak pemaju di situ tidak serik mengulangi kesalahan menggajikan pendatang asing tanpa izin (PATI).

Sebelum ini, penguat kuasa jabatan itu pernah memberkas 140 PATI di tapak pembinaan terbabit namun pemaju sama dikesan masih mengambil pekerja asing secara haram selepas itu.

Perbuatan tidak bertanggungjawab pemaju terbabit menyebabkan penguat kuasa yang sama, sekali lagi menyerbu tapak pembinaan berkenaan pada hari ini dan hasilnya seramai 63 PATI diberkas.

Serbuan itu turut disertai anggota Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (Rela), Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) dan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Timbalan Pengarah Imigresen Wilayah Persekutuan, Mohamed Yusoff Khan Mohamed Hassan berkata, risikan pihaknya mendapati masih terdapat PATI bekerja di tapak pembinaan berkenaan meskipun sudah diserbu sebelum ini.

“Kita sudah melakukan operasi di kawasan ini tiga bulan lalu dan menahan 140 PATI namun baru-baru ini risikan mendapati majikan di tapak pembinaan terbabit masih mengambil pekerja asing tanpa permit.

“Mungkin dia berbuat demikian kerana mahu menjimatkan kos tetapi perbuatannya itu telah melanggar undang-undang,” katanya.

Sumber : Utusan Malaysia

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...