Friday, October 8, 2010

Pegawai SPRM tidak cukup pantau pegawai Imigresen

KUALA LUMPUR 6 Okt. – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak memiliki jumlah kakitangan mencukupi untuk ditempatkan di setiap pintu masuk utama di negara ini seperti dicadangkan Jabatan Imigresen sebelum ini.

Bagaimanapun, cadangan itu dilihat amat baik untuk menangani penyelewengan kuasa di kalangan kakitangan agensi penguat kuasa itu.

Pengarah Siasatan SPRM, Mustafar Ali berkata, pihaknya akan tetap membincangkan cadangan itu dengan Jabatan Imigresen untuk mencari jalan terbaik bagi mengatasi masalah salah laku kakitangan agensi berkenaan.

“Kedua-dua pihak telah memberi kenyataan dalam media dan kita akan duduk bersama membincangkan perkara itu dalam masa terdekat,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini, hari ini.

Semalam, beliau menyatakan SPRM menyambut baik cadangan Jabatan Imigresen agar pegawai-pegawainya ditempatkan di pintu-pintu masuk ke negara ini bagi mengekang amalan rasuah.

Isu ini timbul apabila beberapa pegawai Imigresen ditahan SPRM kerana dipercayai menyeludup pendatang asing tanpa izin (PATI) masuk ke negara ini melalui beberapa pintu pelabuhan antaranya di Jeti Pulau Ketam, Selangor dan Jeti Port Dickson, Negeri Sembilan.

Apa yang mengejutkan, dua daripada pegawai Imigresen yang ditahan di Negeri Sembilan itu dikatakan meraih pendapatan sehingga RM33,600 seminggu.

Menurut Mustafar, pihaknya juga bersedia menempatkan kakitangan mereka di pintu-pintu masuk lapangan terbang sekiranya mempunyai jumlah anggota yang mencukupi.

“Seperti yang saya katakan sebelum ini, pengawasan dan penyeliaan dalaman di setiap jabatan itu lebih penting.

“Kita mungkin tidak mampu menempatkan anggota di setiap pintu masuk sama ada di sempadan mahupun di lapangan terbang sekiranya bilangan anggota tidak mencukupi walaupun cadangan tersebut sebenarnya sangat baik,” katanya.

Sumber : Utusan Malaysia

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...