Saturday, September 25, 2010

Tiga Termasuk Dua Warga Vietnam Mengaku Salah Rompak Berkumpulan

IPOH 24 Sept - Seorang warga tempatan dan dua rakyat Vietnam Jumaat mengaku bersalah di Mahkamah Tinggi di sini atas kesalahan melakukan rompakan secara berkumpulan di sebuah kedai emas di Seri Manjung, kira-kira 95 kilometer dari sini.

Tertuduh Lee Chun Hin @ Teh Chun Hin, 40, yang merupakan seorang buruh bersama-sama warga Vietnam, Nguyen Dinh Toan, 25, dan Phan Xuan Tu, 29, mengaku bersalah merompak sebuah kedai emas, MJ Jewellery, Lot 15-18, Pasaraya Econsave Seri Manjung pada 3.50 petang, 25 April 2008.

Kesemua tertuduh didakwa mengikut Seksyen 391 Kanun Keseksaan dan jika sabit kesalahan boleh dipenjara sehingga 20 tahun dan boleh juga dikenakan sebatan.

Mereka membuat pengakuan itu selepas pertuduhan terhadap mereka dipinda daripada Seksyen 3 Akta Senjata Api (Penalti Lebih Berat) 1971 dan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan kerana kesalahan melepaskan tembakan dalam rompakan itu yang membawa hukuman mati jika sabit kesalahan.

Pesuruhjaya Kehakiman Choong Siew Khim menetapkan Khamis depan untuk menjatuhkan hukuman.

Pada 24 Jun 2008, ketiga-tiga tertuduh menghadapi pertuduhan asal bersama-sama dua tertuduh lain iaitu warga Vietnam, Nguyen Ngoe Tuan, 24, dan warga tempatan Wong Hock Chan, 32.

Mereka didakwa melakukan kesalahan berjadual iaitu merompak secara berkumpulan dan semasa melakukan rompakan itu, mereka telah melepaskan tembakan dari pistol Glock 19 Austria 9X19 dengan niat untuk menyebabkan kematian dan kecederaan pada waktu dan tempat yang sama.

Mereka didakwa di bawah Seksyen 3 Akta Senjata Api (Penalti Lebih Berat) 1971 dan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman mati jika sabit kesalahan.

Bagaimanapun, mahkamah membebaskan Nguyen Ngoe dan Wong dari pertuduhan itu selepas mendapati pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie terhadap mereka.

Choong kemudian mengarahkan ketiga-tiga tertuduh iaitu Lee, Nguyen Dinh dan Phan ditawarkan pertuduhan pindaan selepas saksi memberi keterangan barang kemas yang dirompak itu dijumpai berada dalam simpanan tertuduh.

Sepanjang perbicaraan, mahkamah mendapati tiada saksi dan bukti yang mengesahkan bahawa tembakan daripada senjata api itu dilepaskan oleh tertuduh tetapi polis telah membuktikan bahawa ketiga-tiga tertuduh memiliki barang kemas tersebut, katanya.

Peguam Ding Ngik Eng mewakili Lee, M Thangavello mewakili Nguyen Dinh, Ranjit Singh Sandhu mewakili Phan, Baldeep Dil mewakili Nguyen Ngoe dan Chew Tong Hin mewakili Wong sementara pihak pendakwaan diwakili Timbalan Pendakwa Raya Aiza Khairuddin. - FoN Online

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...