Friday, September 3, 2010

Polis temui 24 warga India dikurung

IPOH 2 Sept. - Polis menemui seramai 24 lelaki warga India yang dikurung dalam sebuah rumah dipercayai mangsa pemerdagangan orang dalam satu serbuan di Sungai Siput, dekat sini, kelmarin.

Dalam serbuan itu, polis turut menahan dua lelaki rakyat Pakistan dipercayai terlibat menguruskan kegiatan haram itu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Perak, Datuk Mohd. Dzuraidi Ibrahim berkata, kesemua warga India berusia antara 20 hingga lingkungan 30-an itu ditemui hasil maklumat awam.

"Dalam serbuan pukul 12.45 tengah hari Selasa lalu, rumah itu didapati berkunci. Sebaik sahaja kita membukanya, polis menemui 24 lelaki yang berasal dari Uttar Pradesh, India, terkurung dalam rumah," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Beliau berkata, dua lelaki Pakistan yang ditahan masing-masing berusia 34 dan 25 tahun.

Kata Mohd. Dzuraidi, siasatan mendapati, kesemua lelaki India itu tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) sejak empat bulan lalu.

Polis percaya kesemua lelaki itu dikurung di rumah berkenaan buat sementara waktu sebelum dihantar ke Pulau Pinang untuk bekerja di sebuah kilang yang dijanjikan gaji lebih lumayan.

"Sebaik tiba, mereka dibawa oleh dua lelaki Pakistan ke Johor untuk bekerja di sebuah kilang.

"Mereka kemudiannya diminta membayar sebanyak RM300 seorang untuk membolehkan mereka bekerja di Pulau Pinang dengan gaji lebih lumayan," jelas beliau.

Katanya, kedua-dua lelaki warga Pakistan itu direman selama seminggu mulai semalam dan salah seorang daripadanya sedang disiasat mengikut Seksyen 13 Akta Pemerdagangan Orang 2007.

Sementara itu, kesemua lelaki India terbabit dihantar ke Depot Tahanan Imigresen KLIA untuk siasatan lanjut sebelum dihantar pulang ke negara asal. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...