Friday, September 17, 2010

Polis Tahan 50 GRO, Selamatkan Dua Gadis Bawah Umur

GEORGE TOWN 16 Sept - Lima Puluh wanita rakyat asing termasuk dua gadis bawah umur yang berkerja sebagai pelayan pelanggan (GRO) ditahan dalam serbuan di Restoran Myth & KTV Lounge di Tanjung Tokong, Rabu malam.

Dalam serbuan pada pukul 8 malam itu, polis turut menyelamatkan dua gadis rakyat Vietnam berusia di bawah 18 tahun yang dipercayai mangsa kegiatan pemerdagangan orang.

Operasi oleh Unit Anti Permerdagangan Orang Bukit Aman, Polis Kontingen Pulau Pinang dan Ibu Pejabat Polis Daerah Timur Laut itu diketuai ASP Nordin Ibrahim.

Mereka yang ditahan itu terdiri daripada 28 wanita rakyat China dan 17 rakyat Vietnam yang berusia dalam lingkungan 20-an hingga 30-an dan menyalahguna pas lawatan sosial untuk bekerja sebagai GRO, kata Nordin.

Beliau berkata seorang daripada wanita China yang ditahan itu tidak mempunyai pasport.

"Polis turut menahan seorang lelaki tempatan yang berkerja sebagai kapten, seorang wanita tempatan yang bekerja sebagai juruwang dan seorang rakyat China yang menjadi ibu ayam," katanya.

Nordin berkata hasil pemeriksaan mendapati lesen perniagaan premis itu telah tamat tempoh pada 8 Jun 2010.

"Polis merampas beberapa peralatan hiburan dari premis berkenaan dan enam pelanggan ditahan untuk siasatan lanjut," katanya. - FoN Online

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...