Wednesday, September 22, 2010

Indonesia Wajar Percepatkan MoU Mengenai Pembantu Rumah - Papa

KUALA LUMPUR 22 Sept - Kerajaan Indonesia wajar mempercepatkan proses menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan Malaysia berkenaan penghantaran pembantu rumah ke negara ini bagi memastikan mereka mendapat perlindungan undang-undang.

Presiden Persatuan Agensi Pembantu Rumah Asing Malaysia (Papa) Alwi Bavutty berkata MoU itu akan membolehkan pembantu rumah Indonesia datang ke negara ini secara sah.

"MoU itu adalah jalan terbaik untuk menyelesaikan masalah seperti pekerja tanpa izin dan kes dera, walaupun jumlah kes tidak tinggi," katanya ketika dihubungi Rabu.

Katanya penangguhan yang berterusan dalam memuktamadkan MoU itu akan menyumbang kepada kemasukan pembantu rumah secara tidak sah selepas republik tersebut menggantung penghantaran amah mereka ke Malaysia pada Jun tahun lepas.

"Ada sesetengah pembantu rumah Indonesia datang ke Malaysia menggunakan pas lawatan sosial dan mereka lebih suka bekerja di sini tanpa mengikut prosedur kerana budaya dan suasana di sini serta jarak yang tidak jauh dengan negara mereka, berbanding negara lain," katanya.

Semalam, Menteri Buruh dan Transmigrasi Indonesia Muhaimin Iskandar dilaporkan berkata pembantu rumah negara itu dilarang pergi ke Malaysia sehingga kerajaan republik dapat memastikan keselamatan mereka.

Kenyataan itu susulan laporan seorang pembantu rumah Indonesia, Winfaedah, 26 didera secara fizikal dan seksual oleh majikannya di Pulau Pinang sebelum ditinggalkan di tepi jalan.

Beliau berkata persatuan itu juga menyokong rancangan di bawah Program Transformasi Ekonomi yang mewajibkan semua pekerja asing dilindungi dengan insurans.

Malah katanya, Papa telah mewujudkan skim insurans khas untuk pembantu rumah dengan perlindungan yang lebih baik selain kadar premium yang lebih rendah berbanding skim-skim lain. - FoN Online

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...