Saturday, September 25, 2010

Imigresen Tahan 54 Pendatang Asing Bekerja Di Kilang Perkakasan Komputer

JOHOR BAHRU 24 Sept - Jabatan Imigresen menahan 54 pendatang asing atas pelbagai kesalahan dalam serbuan di sebuah kilang membuat perkakasan komputer di Kampung Seri Purnama, berhampiran Pasar Borong Pandan di sini.

Timbalan Penolong Pengarah Jabatan Imigresen Johor, Hamzani Abd. Jalil berkata mereka yang ditahan dalam 'Ops Mahir' pada Khamis terdiri daripada 42 lelaki Bangladesh dan 12 wanita Indonesia, yang berumur antara 23 dan 45 tahun.

Beliau berkata antara kesalahan warga asing itu ialah tidak memiliki dokumen perjalanan yang sah, dan menyalahgunakan pas lawatan sosial.

"Kami turut menahan majikan mereka kerana menggaji kesemua warga asing berkenaan. Kesemua warga asing yang ditahan dibawa ke Depoh Tahanan Imigresen Pekan Nenas di Pontian untuk tindakan selanjutnya," katanya.

Menurutnya kes disiasat mengikut Seksyen 6 (1)(c) Akta Imigresen 1959/63 kerana tiada dokumen perjalanan yang sah, Seksyen 39(b) Peraturan Imigresen 1963 kerana melanggar syarat pas lawatan sosial dan Seksyen 55B (1) akta yang sama kerana menggaji pekerja asing yang tiada dokumen yang sah. - FoN Online

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...