Saturday, September 18, 2010

Fungsi Depot Tahanan Imigresen KLIA Semakin Bertambah

SEPANG 17 Sept - Fungsi Depot Tahanan Imigresen KLIA semakin bertambah selain dari fungsi asalnya iaitu sebagai penempatan sementara kepada warga asing yang tiba melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur yang tidak dibenarkan memasuki negara ini atas sebab-sebab tertentu.

Fungsi tambahannya ketika ini termasuklah tempat tahanan pengusiran di mana tahanan menunggu penerbangan; tahanan case-file di mana tahanan melanggar Akta Imigresen dan tempat tahanan pekerja asing sementara dituntut oleh majikan.

Sebelum ini ia juga berfungsi bagi menempatkan mangsa Transit Pemerdagangan Orang, namun telah dipindahkan ke Rumah Perlindungan Tanjung Kling, Melaka.

Fungsi tersebut dijelaskan oleh Komadan depot itu, Delber S kepada Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri (KDN) Datuk Seri Mahmood Adam yang membuat lawatan ke depot itu di sini pada Jumaat.

Menurut Delber punca permasalahan di depot tersebut turut dikenal pasti, antaranya infrastruktur keselamatan tidak dinaiktaraf apabila fungsi berubah.

"Struktur pentadbiran operasi harian juga tidak kukuh, SOP (Prosedur Standard Operasi) keselamatan tidak diamalkan lansung, set minda anggota tidak berubah dan budaya kerja yang tidak sihat," katanya yang memulakan tugas sebagai Komandan depot itu pada 4 Ogos lalu.

Pelantikan beliau dibuat tiga hari selepas depot itu bolos buat kali kedua apabila 20 pendatang asing tanpa izin (PATI) warga Afghanistan melarikan diri setelah tidak sampai dua bulan kejadian pertama berlaku.

Sebelum itu pada Jun lalu, semua 88 anggota dan pegawai Jabatan Imigresen yang bertugas di depot tahanan itu ditukarkan serta-merta berikutan kejadian 16 mangsa pemerdagangan manusia dari Afghanistan dan Myanmar berjaya meloloskan diri.

Sehubungan itu katanya pelan tindakan memulihkan depot ini telah diambil dan difokuskan kepada tiga aspek iaitu meningkatkan keselamatan, meningkatkan sistem kerja harian dan mengamalkan budaya kerja pegawai keselamatan.

"Ia termasuklah memperkenalkan buku harian, melakukan perkiraan sebanyak empat kali dan dikira 'badan' oleh pegawai yang bertugas, melakukan pemeriksaan fizikal ke atas pelawat dan semua vendor juga kontraktor disediakan pengiring sewaktu masuk ke depot.

Delber juga berkata kira-kira RM561,500 projek pembangunan telah diluluskan kerajaan bagi menaik taraf pagar keselamatan, pembinaan pintu kedua sel, menaiktaraf saluran air, membina penghalang besi longkang dan menebang pokok, di mana ia dijangka siap sepenuhnya pada hujung tahun ini.

Depot ini yang mula beroperasi pada tahun 2001 dengan kapasiti 600 orang tahanan, dibina di atas tanah berkeluasan 9.7 hektar.

Jumlah tahanan ketika ini berjumlah 194 orang dengan kekuatan anggota Jabatan Imigresen seramai 71 orang, Jabatan Penjara lapan orang, Jabatan Rela 14 hingga 18 orang dan seorang anggota Polis sebagai Liason Officer Tetap.

Selain Mahmood yang juga pengerusi mesyuarat jawatankuasa khas bagi penambahbaikan Pengurusan Depot Jabatan Imigresen di seluruh negara, turut hadir adalah Ketua Pengarah Pengurusan Depoh KDN, Datuk Mohd Asri Yusof yang baru dilantik ke jawatan tersebut pada 25 Ogos lalu. - FoN Online

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...