Tuesday, September 7, 2010

Bekas guru hadapi 102 tuduhan eksploitasi amah

IN CHIEW berjalan keluar dari Mahkamah Sesyen selepas menghadapi 102 pertuduhan mengeksploitasikan amah warga Indonesia semalam.

KANGAR: Seorang bekas guru yang juga pengarah sebuah agensi pekerja asing, SI Setia Sejati Sdn Bhd semalam dihadapkan ke mahkamah atas 102 pertuduhan jenayah membabitkan tindakan mengeksploitasi amah warga Indonesia, termasuk 17 daripadanya membabitkan ancaman dan kekerasan.

Semua 102 kesalahan itu dituduh dilakukan Lee In Chiew, 49, dalam satu kejadian di kediaman miliknya yang juga pejabat operasi SI Setia Sejati, di No 11 Jalan Bunga Cina, dekat Taman Perlis, di sini, pada jam 11.20 malam, 24 Julai lalu. Daripada 102 pertuduhan berkenaan, 24 membabitkan Lee yang turut dikenali dengan panggilan Cikgu Lee, manakala 39 lagi terhadap SI Setia Sejati.

Sebanyak 39 pertuduhan lagi dibuat terhadap Pengarah SI Setia Sejati yang turut merujuk kepada tertuduh.

Pertuduhan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya Jabatan Imigresen Malaysia, Afzai Nizam Abdul Aziz mengikut Akta Anti Pemerdagangan Orang (AAPO) 2007, membabitkan 85 mengikut Seksyen 12 dan 17 lagi mengikut Seksyen 13 akta berkenaan.

Semua pertuduhan dibacakan secara berasingan dengan bantuan jurubahasa mahkamah, Joseph Nair, di hadapan Pendaftar Mahkamah Sesyen Kangar, Monica Joseph Jaisah, dalam satu prosiding khas di Mahkamah Majistret, di sini. - Berita Harian

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...