Friday, September 3, 2010

Amah diburu kes kematian bayi berjaya ditangkap

KUALA LUMPUR 2 Sept. - Seorang pembantu rumah warga Indonesia yang diburu polis bagi membantu siasatan kes dera bayi berusia 15 bulan di Puchong, berjaya ditahan di hadapan sebuah rumah di Jalan Permata 1, Taman Permata, Ampang, hari ini.

Polis berjaya menjejaki dan menahan suspek, Rita Rohayati, 25, pada pukul 12.54 tengah hari, selepas menerima maklumat orang ramai yang mengatakan suspek sedang berkeliaran di kawasan itu.

Ketua Polis Daerah Serdang, Supritendan Abd. Razak Elias berkata, penduduk di kawasan itu yang kebetulan baru saja menonton berita tengah hari di televisyen, mengecam wajah wanita itu lalu memaklumkan kepada polis.

"Polis akan meneruskan siasatan bagi mengenal pasti motif kejadian itu dan sama ada pembantu rumah tersebut terlibat dalam kematian bayi itu," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia hari ini.

Pada 27 Ogos lalu, bayi malang itu, Tan Jin Yong dikejarkan ke Pusat Perubatan Colombia Asia di Bandar Putri Puchong setelah tidak sedarkan diri namun gagal diselamatkan dan disahkan meninggal dunia.

Rita sendiri sempat memaklumkan kepada Meng Kiang mengenai kejadian yang menimpa anak tunggal majikannya itu, sebelum dia menghilangkan diri.

Ahli patologi Hospital Serdang mengesahkan kematian Jin Yong mempunyai unsur jenayah berdasarkan kesan-kesan lebam pada leher mangsa dipercayai akibat dicekik.

Turut ditemui adalah kesan keretakan di tulang kaki kanan mangsa yang menunjukkan mangsa mungkin pernah didera sebelum ini.

Berikutan perkembangan itu, polis yang pada mulanya mengklasifikasikan kes sebagai mati mengejut, menukar kertas siasatan kepada Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...