Saturday, August 28, 2010

Tindakan Tegas Terhadap Anggota Penguatkuasa Ambil Rasuah

KUALA LUMPUR 27 Ogos - Kementerian Dalam Negeri (KDN) tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan tegas terhadap anggota penguat kuasa di pintu-pintu masuk negara yang sanggup menggadaikan maruah pasukan dengan mengambil rasuah daripada pendatang tanpa izin (PATI).

Menterinya, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, sehubungan itu beliau yang bimbang dengan gejala rasuah tersebut juga telah mengeluarkan arahan siasatan berhubung kejadian di jeti Pulau Ketam, Klang dilakukan secepat mungkin

"Kita akan menyiasat perkara tersebut dan mereka yang bersalah akan dikenakan tindakan tegas supaya ia menjadi pengajaran kepada anggota lain.

"Kita juga akan pantau semua pihak, bukan setakat Jabatan Imigresen malah Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) yang menjaga di pintu-pintu masuk negara," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Sebuah akhbar hari ini melaporkan segelintir anggota dan pegawai Imigresen mampu meraih sehingga RM60,000 sebulan hasil daripada rasuah yang diperoleh pendatang tanpa izin dari Indonesia.

Setiap anggota penguat kuasa itu dipercayai dibayar kira-kira RM2,000 sehari untuk memudahkan urusan keluar dan masuk pendatang haram terbabit, termasuk melepaskan warga asing yang pasportnya mempunyai cop palsu atau tiada dokumen.

Sehubungan itu, Hishammuddin memberitahu, pihaknya secara serius sedang mengenalpasti mereka yang terlibat dalam kegiatan rasuah ini.

"Beri saya sedikit masa lagi untuk mengenalpasti semua mereka yang terlibat untuk diheret ke muka keadilan," tegas beliau.

Sementara itu, Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Abdul Rahman Othman berkata, pihaknya akan melakukan siasatan menyeluruh bagi mengenalpasti kebenaran laporan tersebut. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...