Friday, August 20, 2010

Sembilan Laluan Haram PATI Dikesan

PULAU PINANG 19 Ogos - Pasukan Gerakan Marin (PGM) Wilayah 1 mengesan sembilan laluan yang sering dijadikan jalan keluar pendatang asing tanpa izin (PATI) untuk pulang ke kampung masing-masing sepanjang Ramadan ini.

Komandernya, Asisten Komisioner Zainul Abidin Hasan berkata, laluan itu dipercayai akan digunakan sindiket tertentu untuk membawa keluar PATI secara haram dari perairan negara ini.

Menurutnya, antara kawasan yang dikenal pasti pihaknya adalah di perairan Pelabuhan Kelang, Selangor dan di utara Perak.

Beliau menjelaskan, berdasarkan maklumat orang awam dan risikan, PATI beragama Islam terutama dari negara jiran Indonesia akan mula bergerak ke luar negara bagi menyambut Hari Raya Aidilfitri tidak lama lagi.

"Kita difahamkan, pada waktu umat Islam sedang sibuk berbuka puasa, kumpulan ini bergerak aktif dan cuba mengambil kesempatan kerana beranggapan ia 'waktu selamat' dan tiada rondaan.

"Justeru, ingin ditegaskan di sini walaupun pada bulan Ramadan, unit risikan dan rondaan kita akan terus beroperasi sepanjang masa siang dan malam," katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Terdahulu, Zainul Abidin mengetuai rondaan cegah jenayah bersama 12 pegawai dan anggotanya di sekitar perairan Pulau Pinang dengan menaiki bot peronda PA 43.

Tambahnya, tumpuan akan diberikan kepada sindiket yang cuba membawa masuk rakyat asing ke negara ini.

Mengulas lanjut, beliau berkata, bagi memastikan perkara itu tidak berlaku, pihaknya akan menggandakan operasi dan rondaan terutama di kawasan pesisir pantai dan laut bagi mengesan PATI yang cuba keluar secara haram.

Jelasnya, rondaan 24 jam setiap hari itu membabitkan 11 bot peronda mengikut giliran di kawasan tanggungjawab PGM Wilayah 1 iaitu Pulau Pinang, Perlis, Kedah, Perak dan Selangor.

"Selain itu, kita juga akan membuat rondaan melibatkan operasi cegah jenayah di laut dengan memberi tumpuan kepada kegiatan penyeludupan barangan kawalan seperti gula dan minyak masak," ujarnya. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...