Tuesday, August 3, 2010

Pengeluaran VOA Kepada Pelancong Asing Dibatalkan - TPM

TIMBALAN Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa kabinet mengenai pekerja asing dan pendatang asing tanpa izin (JKKPA-PATI) kali ke-4 di Bangunan Perdana Putra di Putrajaya, hari ini. Bersamanya ialah Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein (kiri).

PUTRAJAYA 2 Ogos - Kerajaan Isnin memutuskan untuk tidak lagi memperkenalkan semula visa sewaktu ketibaan (VOA) kepada pelancong asing di pintu masuk di negara ini, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata langkah membatalkan pelaksanaan VOA itu adalah kerana didapati kemudahan tersebut banyak disalahgunakan, sebelum ini.


"Pada masa lepas, kita beri kelonggaran kepada beberapa buah negara di mana kalau pelawat itu datang dari negara itu, mereka tiada visa... visa boleh dikeluarkan waktu mereka sampai di pintu masuk ke Malaysia.

"Ini (VOA), kita lihat berlaku kes-kes penyalahgunaan dan sebagainya. Kita bersetuju VOA dibatalkan atau tidak lagi diadakan," katanya.

Beliau berkata demikian selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pekerja Asing dan Pendatang Tanpa Izin di sini.

Dalam perkembangan lain, Muhyiddin berkata mesyuarat hari ini memutuskan bahawa 29 daripada 50 syor dan inisiatif yang dikemukakan dalam makmal pengurusan warga asing sebelum ini, boleh dilaksanakan tidak lama lagi.

Beliau berkata 19 lagi inisiatif tersebut memerlukan kajian lanjut manakala dua lagi digugurkan kerana ia tidak wajar dilaksanakan.

"Bagi 29 inisiatif yang telah dipersetujui, kita akan teliti perkara ini. Saya sudah minta setiap agensi dan kementerian terlibat, yang dipertanggungjawabkan untuk laksanakan inisiatif ini untuk menentukan bila waktu yang paling sesuai untuk dikuatkuasakan.

"Saya juga minta mereka membawa balik (laporan) kepada jawatankuasa Kabinet ini pada mesyuarat akan datang," katanya.

Timbalan Perdana Menteri berkata mesyuarat juga bersetuju supaya sebuah sekretariat tetap ditubuhkan sebagai mekanisme untuk menyusul pelaksanaan inisiatif makmal pengurusan warga asing tersebut.

Katanya 12 pegawai daripada pelbagai agensi dan kementerian akan ditempatkan di sekretariat itu, yang diletakkan di bawah Kementerian Dalam Negeri bagi memantau pelaksanaan inisiatif-inisiatif itu yang melibatkan pelbagai bidang.

Sementara itu, Muhyiddin berkata kerajaan bersetuju agar langkah-langkah untuk menangani pekerja asing tanpa izin dikuatkuasakan dengan lebih berkesan lagi.

Katanya penguatkuasaannya akan melibatkan 'total solution' iaitu mulai di peringkat awal iaitu semasa pendaftaran sehinggalah ke peringkat akhir melibatkan penguatkuasaan.

"Maka, setiap peringkat kita akan perkukuhkan peraturan dan tindakan supaya masalah pekerja asing tanpa izin dapat diatasi secara lebih berkesan.

"Angka pekerja asing tanpa izin di negara ini besar dan ini menimbulkan masalah kepada negara," katanya. - BERNAMA

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...