Tuesday, August 31, 2010

PATI bawah jambatan dicekup Imigresen

KOTA KINABALU 30 Ogos - Seramai 30 orang pendatang asing tanpa izin (PATI) yang tinggal di bawah jambatan di Tanjung Lipat, di sini sejak empat bulan lalu ditahan Jabatan Imigresen dalam serbuan semalam.

Pengarah Imigresen Negeri, Mohammad Mentek berkata, kesemua PATI yang berusia satu hingga 58 tahun itu ditahan dengan bantuan Pasukan Gerakan Marin (PGM) kira-kira pukul 9 pagi.

"Pihak jabatan telah menerima aduan berhubung penempatan ini sejak empat bulan lalu. Golongan PATI tanpa rumah ini mendakwa mereka adalah berbangsa Pala'u dari selatan Filipina dan tidak tahu bertutur dalam bahasa Malaysia.

"Ekoran daripada permasalahan tersebut, ia menyebabkan pegawai kita sukar untuk berkomunikasi dengan mereka bagi mendapatkan maklumat lanjut," katanya di sini hari ini.

Menurut Mohammad, kumpulan PATI itu telah datang ke negeri ini setelah dijanjikan pekerjaan sebagai nelayan.

Katanya, kumpulan berkenaan juga mendakwa bahawa mereka dibawa ke sini dengan menggunakan bot oleh seorang lelaki tempatan.

"Pada tahun lepas, pihak kami pernah menahan mereka yang tinggal di bawah jambatan dan ini adalah kumpulan baru," katanya.

Beliau menambah, pihaknya sudah mengesan dalang yang membawa masuk PATI berkenaan.

Katanya, kumpulan PATI itu kini ditahan di pusat tahanan sementara Papar, sebelum dihantar pulang ke Filipina dalam masa terdekat.

Mohammad berkata, kes itu akan disiasat mengikut Seksyen 6 (1) (c) Akta Imigresen 1959 kerana memasuki negara secara haram. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...