Sunday, August 29, 2010

Pasukan khas kekang PATI musim perayaan

KOTA KINABALU 28 Ogos - Jabatan Imigresen Sabah menubuhkan sebuah pasukan khas bagi memantau pergerakan pendatang asing tanpa izin (PATI) di semua pintu masuk dan keluar negeri ini sempena musim perayaan.

Pengarahnya, Mohammad Mentek berkata, siasatan jabatan itu mendapati ramai PATI mengambil kesempatan musim perayaan khususnya Hari Raya Aidilfitri untuk menyusup masuk ke negara ini.

"Kita mahu memperluaskan lagi pemantauan dan oleh sebab itu, satu pasukan khas ditubuhkan bagi mengekang sebarang kemasukan atau keluar secara haram," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Dalam pada itu, Mohammad memberitahu, seramai 22,850 PATI telah ditahan oleh jabatan itu sepanjang 2008 hingga 2009.

Katanya, angka tersebut tidak termasuk PATI yang ditahan oleh agensi lain termasuk Polis Diraja Malaysia (PDRM).

"Untuk tempoh Januari hingga Julai tahun ini, kita telah menahan 4,270 PATI, manakala 4,677 PATI lagi ditahan oleh PDRM," katanya.

Mohammad menjelaskan, selain berperanan menangani isu PATI, jabatan itu turut memainkan peranan yang penting dalam mengutip hasil untuk pendapatan negara.

"Tahun lepas, jabatan ini telah mengutip sebanyak RM254.7 juta hasil dan merupakan antara yang tertinggi di Malaysia," katanya.

Beliau menambah, sepanjang enam bulan pertama tahun ini jabatan itu telah memperoleh kutipan sebanyak RM61.5 juta. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...