Wednesday, August 11, 2010

Operasi Banteras PATI Balik Raya

JOHOR BAHRU 11 Ogos - Pasukan Gerakan Marin (PGM) Wilayah Dua akan meningkatkan operasi bagi membanteras pendatang tanpa izin (PATI) yang akan balik ke kampung halaman masing-masing melalui jalan laut pada bulan Ramadan ini.

Komandernya, ACP Mohd Khamsani Abdul Rahman dalam satu kenyataan hari ini berkata, Pati dari negara jiran Indonesia sudah mulai bergerak keluar negara bagi menyambut Hari Raya Aidilfitri pada bulan depan.

Dalam 'Ops Octopus' awal hari ini, pihaknya telah menahan lapan warga Indonesia termasuk seorang tekong di perairan Tanjung Piai, dipercayai cuba keluar ke perairan negara tersebut.

"Bot yang mereka naiki dikesan pada lebih kurang 4 pagi dalam keadaan mencurigakan dan apabila dihampiri ianya memecut untuk melarikan diri," katanya.

Selepas dikejar bot peronda PGM selama 10 minit, bot tersebut berjaya dipintas dan didapati lima lelaki dan tiga wanita berada di dalamnya.

Kesemua mereka telah diserahkan kepada Ibu Pejabat Polis Daerah Pontian untuk disiasat di bawah Seksyen 5(2) dan Seksyen 6(1)(c) Akta Imigresen 1959/63 pindaan 2002 masing-masing kerana keluar atau memasuki negara melalui pangkalan yang tidak diwartakan dan tidak memiliki dokumen perjalanan yang sah.

Selain itu, tekong yang terbabit turut disiasat di bawah Seksyen 55(a) akta tersebut kerana membawa PATI keluar atau masuk negara ini secara haram.

Mohd Khamsani menyeru orang ramai menghubungi talian 07-2372222 atau 07-2376122 sekiranya mempunyai maklumat mengenai kegiatan rompakan di laut, penyeludupan dan kesalahan maritim yang lain. - BERNAMA

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...