Sunday, August 1, 2010

Mini Afrika merisaukan

KEPONG: Kawasan sekitar Metro Prima dan Pusat Perindustrian Kepong, di sini, kini seolah-olah perkampungan ‘Mini Afrika’ berikutan kehadiran warga benua itu yang seakan tiada penghujung.

Ini berikutan tinjauan Metro Ahad di kawasan berkenaan kelmarin mendapati, kumpulan ‘Awang hitam’ itu dilihat memakai pakaian berjenama sambil ada yang mampu memandu kereta mewah sedangkan hanya berstatus ‘penumpang’ di negara ini.

Gambar hiasan

Mereka ini didapati berpeleseran tanpa diketahui hala tujuannya, ada yang melepak, berhibur dan melakukan aksi kurang sopan menyebabkan rakyat tempatan kurang selesa mengunjungi pusat beli-belah berkenaan.

Seorang penduduk kawasan berhampiran, Mohd Helmi Mat, 38, berkata kebanyakan mereka bekerja di bengkel dan kilang berhampiran selain ada yang berani membuka kedai makanan tanpa diketahui sah ataupun tidak.

“Saya khuatir mereka datang ke negara ini dengan niat tidak baik seperti menganggotai sindiket pengedaran dadah mahupun memperdaya golongan wanita menggunakan wang untuk kepentingan sendiri.

“Banyak laporan sudah dibuat namun tiada sebarang tindakan diambil sampaikan penduduk tempatan sendiri berasakan seperti berada di perkampungan ‘Mini Afrika’.

“Paling merisaukan, pihak berkuasa seakan-akan tidak peduli kehadiran mereka kerana jika pendatang asing seperti warga Bangladesh, Myanmar dan Indonesia ditangkap, namun bukan warga Afrika ini,” katanya.

Tidak cukup dengan itu, mereka sering buat bising dan mabuk hingga mengganggu ketenteraman penduduk kawasan sekitar lain.

Mohd Sukri Sulong, 28, berkata jika situasi itu berterusan, tidak mustahil pusat beli-belah itu akan mendapat sambutan dingin daripada orang ramai yang mengenangkan faktor keselamatan dan rasa tidak selesa terhadap golongan itu.

“Mereka terlalu sukar dikawal. Diharap pihak berkuasa segera mengambil tindakan sebelum perkara tidak diingini berlaku,” katanya. - Harian Metro

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...