Saturday, August 7, 2010

Mangsa Pemerdagangan Orang Di Depot Tahanan KLIA Dipindah

PUTRAJAYA 6 Ogos - Semua mangsa pemerdagangan orang yang kini ditempatkan di Depot Tahanan Warga Asing Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) akan dipindahkan ke Rumah Perlindungan di Tanjong Kling, Melaka mulai 15 Ogos ini.

Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Lee Chee Leong berkata keputusan itu diambil dalam Mesyuarat Pengurusan Tertinggi kementerian serta Mesyuarat Jawatankuasa Khas Penambahbaikan Pengurusan Depot Jabatan Imigresen Malaysia yang bersidang hari ini, bagi memberikan perlindungan yang lebih sempurna kepada mangsa pemerdagangan orang itu.

"Rumah perlindungan ini diuruskan oleh Jabatan Pengurusan Depot kementerian yang dianggotai oleh para pegawai dari Jabatan Penjara, Jabatan Imigresen Malaysia, Ikatan Relawan Rakyat (Rela) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM)," katanya dalam kenyataan dua perenggan yang dikeluarkan di sini Jumaat.

Persoalan mengenai kawalan keselamatan di Depot Tahanan KLIA itu timbul selepas dua kejadian tahanan berjaya melepaskan diri dari pusat tahanan itu disiarkan media baru-baru ini.

Dalam kejadian pada 3 pagi Ahad lalu, 20 tahanan Afghanistan berusia 25 hingga 40 tahun disyaki memotong jeriji dua pintu halangan sebelum menyusup keluar.

Sebelum ini, pada 27 April lepas, 12 warga Afghanistan dan empat warga Myanmar berusia 22 hingga 48 tahun menyusup keluar melalui ruang jeriji yang dipotong sebelum melarikan diri dengan memanjat pagar pusat tahanan sama. - BERNAMA

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...