Wednesday, August 18, 2010

Majikan Di Sabah : Daftar Pekerja Asing Sehingga Oktober

KOTA KINABALU 17 Ogos - Majikan di Sabah diberikan tempoh sehingga akhir Oktober ini untuk mendaftarkan pekerja rakyat Indonesianya yang tidak sah, kata Konsul Jeneralnya di sini Hadi Santuso.


Beliau berkata tempoh itu bagi membolehkan pejabat konsul tersebut membuat urusan untuk pekerjanya memohon pasport bagi terus bekerja di negeri ini.

"Kita telah mendaftarkan lebih 217,367 permohonan sejak 2008 sehingga akhir bulan lepas. Awal bulan ini, kita telah menghantar surat kepada syarikat yang difikirkan belum lagi mendaftarkan pekerja (haram) Indonesianya, untuk mendaftar dengan kita akhir Oktober ini," katanya kepada pemberita selepas menghadiri perayaan Kemerdekaan ke-65 di sini Selasa.

Menurut Hadi, lebih 168,000 pasport telah diserahkan, kebanyakkannya kepada penduduknya di Ladang Kelapa Sawit, sementara selebihnya dijangka disampaikan pada akhir Oktober.

Beliau juga menasihatkan rakyat Indonesia yang tiba di Sabah, agar menghubungi pejabat konsulat itu di sini dengan menghantar Khidmat Pesanan Ringkas (SMS) kepada 012-8208555 atau e-mel keikk@tm.net.my This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it bagi membolehkan pejabat konsulat berkenaan menghubungi mereka untuk memberikan bantuan semasa tinggal di sini.

Kira-kira 1,500 orang hadir pada perayaan itu di pejabat konsulat tersebut sementara cawangannya di Tawau juga mengadakan acara yang sama. - BERNAMA

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...