Thursday, August 5, 2010

KDN Jangka Statistik Tangkapan Pemerdagangan Orang Meningkat Tahun Ini

PUTRAJAYA 4 Ogos - Kementerian Dalam Negeri menjangka statistik kes pemerdagangan orang di negara ini termasuk tangkapan dan jumlah mangsa meningkat tahun ini berbanding tahun-tahun sebelumnya.

Setiausaha Bahagian Antarabangsa kementerian itu Muhd Khair Razman Mohamed Annuar berkata anggaran itu berdasarkan jumlah kes yang dilaporkan sepanjang tahun ini yang telah mencatat 78 kes sehingga Julai lepas.

"Pada tahun 2008 hanya 28 kes dilaporkan dengan 20 tangkapan, 87 mangsa IPO (perintah perlindungan sementara) dan 31 mangsa PO (perintah perlindungan).

"Bagi tahun lepas 151 kes dilaporkan dengan 217 tangkapan, 951 mangsa IPO dan 205 mangsa PO. Pada tahun ini sehingga Julai sahaja kita telah menerima 78 kes, 126 tangkapan, 618 mangsa IPO dan 248 mangsa PO," katanya, di sini Rabu.

Beliau berkata penguatkuasaan juga akan diperhebat selepas ini memandangkan pindaan terhadap Akta Anti Pemerdagangan Orang 2007 telah diluluskan di Dewan Negara semalam.

"Pindaan ini lebih terperinci dan menyeluruh dengan menyenaraikan aktiviti penyeludupan manusia sebagai satu jenayah yang membolehkan mana-mana individu terbabit boleh didakwa secara berasingan untuk kesalahan itu.

"Kadar penalti juga dinaikkan, iaitu RM500,000 hingga RM1 juta berbanding hanya RM50,000 hingga RM500,000 sebelum ini," katanya.

Katanya kegiatan pemerdagangan orang adalah jenayah ketiga terbesar di dunia selepas senjata dan dadah, dengan anggaran nilai US$3 bilion setiap tahun.

"Negara kita antara negara yang paling diminati, khususnya untuk penyeludupan manusia, bahkan pemerdagangan orang juga semakin berleluasa dan ini dapat dibuktikan dengan tertangkapnya rakyat-rakyat asing yang menjadi pekerja haram di negara ini," katanya. - BERNAMA

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...