Wednesday, August 18, 2010

JPJ, Imigresen banteras ulat dan pemandu teksi warga asing

KUALA LUMPUR 17 Ogos - Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan bekerjasama dengan Jabatan Imigresen untuk membanteras operasi ulat tiket dan pemandu teksi warga asing yang mula menjalankan operasi mereka di sekitar Lembah Klang sejak kebelakangan ini.

Ini berikutan penahanan 12 pemandu teksi warga asing dalam operasi bersama Jabatan Imigresen yang diadakan mulai 6 hingga 10 Ogos lalu.

Ketua Pengarah JPJ, Datuk Solah Mat Hassan berkata, kesemua pemandu terbabit ditahan di bawah Akta Imigresen 1959/63 kerana menyalahi peraturan bekerja di negara ini.

Katanya, JPJ bimbang pengambilan pekerja asing sebagai pemandu teksi serta pemalsuan dokumen peribadi menjadi trend yang membimbangkan.

"Pemandu teksi warga asing terbabit memiliki lesen kenderaan perkhidmatan awam (PSV) dan hanya menyewa permit teksi pemilik tempatan. Situasi ini bukan sahaja salah di sisi undang-undang malah membahayakan keselamatan penumpang.

"JPJ telah menyerahkan kesemua senarai permit teksi yang telah disalah guna kepada pihak Lembaga Perlesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) untuk tindakan lanjut," katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Sementara itu, Pengarah LPKP, Datin Naimah Ramli berkata, pihaknya sedang menyemak kes salah guna permit teksi terbabit sebelum tindakan diambil.

"Sekiranya terbukti pihak pemilik permit menyewakan permit teksi mereka kepada warga asing, pembatalan lesen akan dikenakan ke atas mereka," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...