Tuesday, August 10, 2010

Filipina Komited Tangani Isu Keselamatan Perairan Dan PATI

MANILA 9 Ogos - Filipina dilihat komited untuk bersama-sama menangani isu-isu berkaitan keselamatan di perairan sempadan Malaysia-Filipina dan menangani isu pendatang tanpa izin negara itu ke Malaysia.

Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata perkara berkenaan dinyatakan Setiausaha Pertahanan Filipina, Voltaire T Gazmin semasa beliau mengunjunginya sempena lawatan kerja beliau ke Filipina selama dua hari mulai Isnin.

"Akan ada lawatan susulan Menteri Luar (Malaysia) dan Menteri Dalam Negeri (Malaysia) bagi menentukan ia tidak hanya pertemuan (ini) retorik semata-mata tapi memperlihatkan komitmen Malaysia untuk bersama Filipina bagi mewujudkan kestabilan di perairan sempadan," katanya kepada pemberita Malaysia di sini.

Beliau berkata pada prinsipnya Malaysia tidak pernah mencampuri urusan keselamatan di negara berkenaan terutamanya membabitkan wilayah Mindanao.

Katanya, apa yang penting isu keselamatan perairan sempadan melibatkan Sabah dan Mindanao dan kedatangan pendatang tanpa izin dari kawasan berkenaan ke Malaysia dapat ditangani bersama.

"Kunjungan ini adalah untuk memperkukuhkan hubungan sedia ada dan membuka babak baru dalam tirai kerjasama serantau bagi mewujudkan keamanan di Mindanao, kita tidak berhajat campur tangan dalam hal ehwal dalam negara (Filipina), dan ia diterima baik rakan sejawat saya (Voltaire)," kata Ahmad Zahid.

Beliau berkata ketika ini perairan sempadan Malaysia-Filipina masih terkawal.

"Menerusi operasi yang dikenali sebagai Ops Pasir, kita memantau perairan bersempadanan Fiipina, dan ia juga mendapat kerjasama dengan pihak polis bagi menangani isu kedatangan pendatang tanpa izin dari Filipina," katanya.

Ops Pasir dilancarkan sejak 18 Sept 2000 dalam usaha menangani isu pencerobohan dan penculikan di pulau-pulau peranginan di Sabah.

Selain itu, Ahmad Zahir berkata dalam pertemuan itu juga kedua-dua pihak sepakat untuk meningkatkan lagi hubungan kerjasama dalam pelbagai bidang termasuk latihan bersama.

Pada Selasa, Ahmad Zahid akan berlepas ke Mindanao dalam misi menyerahkan bantuan sumbangan kemanusiaan Malaysia untuk masyarakat setempat.

Sumbangan itu sebahagian besar berbentuk makanan kering yang akan diagih-agihkan kepada masyarakat setempat yang memerlukan.

Beliau juga akan diberi taklimat berhubung Pasukan Pemantauan Antarabangsa-Mindanao.

Penglibatan Angkatan Tentera Malaysia sebagai Pasukan Pemantau Antarabangsa-Mindanao bermula pada 9 Dis 2004 bertujuan memantau genjatan senjata dan perjanjian damai antara kerajaan Filipina dan Barisan Pembebasan Islam Moro (MNLF) yang dimeterai pada 22 Jun 2001. - BERNAMA

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...