Sunday, August 8, 2010

Dagang orang: Segera hubungi kedutaan

KUALA LUMPUR 7 Ogos – Rakyat Malaysia yang menjadi mangsa pemerdagangan manusia di luar negara dinasihatkan agar mendapatkan bantuan segera daripada pihak kedutaan di negara berkenaan.

Menurut Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Wira Abu Seman Yusop, tanpa laporan, kerajaan tidak mengetahui kes-kes melibatkan rakyat negaranya.

Katanya, dalam sesetengah kes, kerajaan hanya mengetahui kes rakyat negara ini yang menjadi mangsa pemerdagangan manusia apabila dimaklumkan pihak berkuasa negara tersebut.

“Jika tiada laporan, kita tidak tahu ada kes pemerdagangan membabitkan rakyat Malaysia di luar negara kerana kita hanya tahu di dalam negara sahaja.

“Sebab itu, kita minta rakyat kita yang menjadi mangsa pemerdagangan supaya membuat laporan kepada kedutaan Malaysia di luar negara untuk membolehkan mereka dibantu,” katanya.

Beliau bercakap pada sidang akhbar selepas merasmikan Kempen Menghentikan Pemerdagangan Seks Kanak-Kanak anjuran syarikat kosmetik terkenal, The Body Shop di pekarangan kompleks beli-belah The Pavillion di sini hari ini.

Turut hadir ialah Pengarah Urusan The Body Shop Malaysia, Mina Cheah Foong; Timbalan Ketua Setiausaha (Dasar) Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Dr. Noorul Ainul Mohd. Nur dan Ketua Pengarah Pengurusan The Body Shop Malaysia, Datuk Simon Foong.

Menurut Abu Seman, aktiviti pemerdagangan manusia merupakan sindiket yang beroperasi secara teratur dan terancang.

Beliau berkata, kurangnya kerjasama orang ramai menyalurkan maklumat kegiatan tersebut menjadi punca pihak berkuasa sukar menangani jenayah terbabit.

“Mangsa pemerdagangan manusia memang sukar dikenal pasti sebab mereka memasuki negara ini secara sah menggunakan pas pelawat. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...