Monday, August 30, 2010

Cari ulat tiket, PATI pula ditahan

KUALA LUMPUR 29 Ogos - Lain dicari, lain pula yang dapat. Itu yang berlaku dalam operasi bersepadu yang pada awalnya diadakan untuk membanteras kegiatan ulat tiket yang semakin berleluasa di Hentian Bas Sementara Bukit Jalil di sini petang semalam.

Walaupun hanya dua orang ulat tiket yang berjaya ditahan dalam operasi bermula pukul 3 hingga 7 petang, seramai 12 orang pendatang asing tanpa izin (PATI) turut ditahan.

Operasi melibatkan lebih 50 anggota dan pegawai pelbagai agensi antaranya Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM).

Pegawai Operasi Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Cheras, Inspektor Mohamad Sukri Ishak berkata, operasi itu berjaya kerana pihaknya turut memberkas pendatang asing walaupun hanya dua ulat sahaja yang berjaya ditangkap.

"Kita dapati semakin kerap operasi seperti ini diadakan, sindiket ulat tiket tidak lagi berani beroperasi. Malah, ramai di antara ulat yang menghentikan kegiatan mereka setelah menyedari operasi yang dijalankan," katanya ketika ditemui selepas mengetuai operasi itu petang semalam.

Tambah beliau, pihaknya akan terus mengadakan operasi seperti itu bagi membanteras kegiatan ulat tiket setiap kali menjelang musim perayaan.

Katanya, usaha untuk menangani masalah ulat ini telah dilakukan sejak tiga bulan lalu oleh pihak JPJ namun, tindakan agresif mula dilakukan sejak kelmarin.

"Sepanjang tahun ini, JPJ telah menahan seramai 112 ulat dan kita yakin operasi ulat ini mampu menghadirkan rasa gerun mereka," katanya lagi.

Mohamad Sukri memberitahu, walaupun ada ulat-ulat pernah ditangkap beberapa kali sebelum ini namun, mereka masih berani melakukan perkara yang sama.

"Terdapat beberapa ulat yang sudah dijatuhkan hukuman namun, mereka masih lagi giat menjalankan kegiatan menjual tiket," katanya lagi.

Beliau turut menasihati orang ramai agar tidak terpedaya dengan penjual-penjual tiket haram ini semata-mata ingin balik ke kampung halaman kerana dikhuatiri tiket bas yang dibeli tidak sah untuk mana-mana bas beroperasi. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...