Thursday, August 5, 2010

Beri Kelonggaran Ambil Pekerja Asing

PUTRAJAYA: Rungutan sesetengah majikan berkaitan keengganan pekerja tempatan mengisi kekosongan pekerja asing yang sudah pulang ke negara asal memberi ruang kepada pihak berkuasa memberi kelonggaran kepada majikan terbabit bagi mendapatkan pekerja asing semula.

Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Lee Chee Leong, berkata kementerian bersedia mempertimbangkan permohonan majikan yang mahu mengambil pekerja baru bagi menggantikan pekerja asing yang sudah berhenti dan pulang ke negara asal.

Beliau berkata, langkah itu perlu kerana kementerian menerima banyak aduan dan rungutan majikan yang mereka menghadapi masalah kekurangan tenaga buruh kerana rakyat tempatan enggan mengisi kekosongan yang ditinggalkan warga asing yang sudah pulang ke negara asal.

“Sebelum ini, kerajaan mengumumkan pembekuan pengambilan pekerja asing bagi sektor tertentu terutama perkhidmatan dan perkilangan bagi memberi peluang kepada rakyat tempatan mendapat pekerjaan,” katanya pada sidang media selepas mengadakan perjumpaan dengan wakil Persatuan Pemborong Beras Malaysia, di sini, semalam.

Mengulas lanjut, beliau berkata, majikan yang mahu mendapatkan tenaga kerja asing semula perlu mengemukakan bukti mereka pernah mengupah pekerja asing dan mahu menggantikan mereka berdasarkan faktor tertentu. - Harian Metro

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...