Wednesday, August 4, 2010

39 PATI Ditahan Dalam Dua Serbuan

KOTA BHARU 3 Ogos - Seorang pendatang asing tanpa izin (PATI) warga Bangladesh cedera di tangan setelah cuba mengopak zink rumahnya di Kampung Kebakat, Tumpat ketika cuba melarikan diri daripada ditahan pihak berkuasa, semalam.

Bagaimanapun, lelaki terbabit tidak bernasib baik apabila dia bersama 23 lagi PATI berusia antara 25 hingga 35 tahun, berjaya diberkas oleh Bahagian Penguat Kuasa Jabatan Imigresen negeri yang menjalankan serbuan ke atas penempatan mereka.

Penolong Pengarah Jabatan Imigresen negeri, Amran Abdul Aziz berkata, serbuan dilakukan kira-kira pukul 10.30 pagi di tapak projek pembinaan sebuah rumah teres di kampung berkenaan.

Beliau berkata, dalam operasi itu, seramai 24 PATI yang terdiri daripada warga Bangladesh dan Indonesia ditahan.

"Bagaimanapun, selepas pemeriksaan dibuat, seramai 15 orang daripada mereka telah dibebaskan kerana memiliki dokumen perjalanan yang sah," katanya kepada pemberita di sini.

Amran berkata, PATI terbabit akan dikenakan tindakan mengikut Seksyen 39(b) Akta Imigresen 1959/63.

Sementara itu, katanya, dalam serbuan berasingan di tapak projek sekolah di Kilometer 3.2, di sini pihaknya menahan seramai 15 warga Bangladesh.

"Ketika serbuan, kesemua warga Bangladesh itu bertempiaran lari tetapi tindakan pantas anggota penguat kuasa berjaya menahan mereka," katanya.

Beliau berkata, hasil pemeriksaan mendapati kesemua warga Bangladesh itu tidak mempunyai dokumen perjalanan yang sah dan akan ditahan mengikut Seksyen 6(1) akta yang sama.

Menurutnya, kesemua PATI itu dihantar ke Depot Tahanan Imigresen Tanah Merah untuk tindakan lanjut sebelum diusir pulang ke negara asal mereka. - UTUSAN

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...