Saturday, August 28, 2010

14 GRO Filipina ditahan

Sebahagian daripada 14 GRO warga Filipina yang ditahan polis kerana menyalahgunakan pas lawatan sosial mereka dengan bekerja di pusat hiburan dalam satu serbuan yang dilakukan sepasukan anggota D7 di Kuching, semalam.

KUCHING 27 Ogos - Seramai 14 gadis pelayan pelanggan (GRO) warga Filipina ditahan polis kerana menyalahgunakan pas lawatan sosial mereka dengan bekerja di pusat hiburan.

Pegawai Turus Bahagian Kongsi Gelap, Judi dan Maksiat (D7) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) negeri, Deputi Supritendan Abang Junaidi Abang Anwar berkata, semua mereka ditahan dalam serbuan di sebuah pusat hiburan di Jalan Mendu malam tadi.

Dalam serbuan kira-kira pukul 10 malam, seramai 23 GRO warga Filipina diperiksa dan 14 daripada mereka yang berusia antara 20 hingga lingkungan 30-an ditahan kerana menyalahgunakan pas lawatan sosial mereka.

"Hasil pemeriksaan ke atas 23 wanita GRO itu, kita dapati seramai 14 wanita menyalahgunakan pas lawatan sosial mereka dan sembilan lagi dibebaskan kerana mempunyai permit," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Katanya, ketika serbuan, kesemua mereka didapati sedang berhibur dan tiada insiden cuba melarikan diri dilaporkan berlaku.

Abang Junaidi memberitahu, kesemua mereka kini disiasat mengikut Seksyen 39 (b) Peraturan Imigresen 1959/63 kerana melanggar syarat pas lawatan sosial serta permit.

Beliau menambah, seorang lelaki yang dipercayai pemilik premis hiburan tersebut turut ditahan bagi membantu siasatan. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...