Friday, July 30, 2010

Wanita Indonesia Buang Bayi Dipenjara 2 Tahun

JOHOR BAHRU 29 Julai - Seorang wanita warga Indonesia dijatuhi hukuman penjara dua tahun oleh Mahkamah Majistret di sini hari ini atas kesalahan membuang bayi lelaki yang dilahirkannya pada awal bulan ini.

Tertuduh yang hanya dikenali sebagai Juliati, 27, turut dijatuhi hukuman penjara empat bulan kerana memasuki negara ini tanpa sebarang dokumen yang sah.

Majistret Mazana Sinin memerintahkan kedua-dua hukuman itu berjalan serentak selepas tertuduh mengaku bersalah terhadap kedua-dua pertuduhan.

Mengikut pertuduhan pertama, tertuduh yang tidak bekerja didakwa secara rahsia telah membungkus lalu membuang mayat bayi lelaki yang dilahirkannya ke dalam semak.

Juliati didakwa melakukan perbuatan tersebut di nombor 585, Kampung Teluk Serdang, pinggir Jalan Camar 15, Taman Perling di sini kira-kira pukul 4.30 pagi, 10 Julai lalu.

Tertuduh yang memakai baju T berjalur warna coklat didakwa mengikut Seksyen 318 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda atau kedua-duanya.

Dalam kejadian tersebut, mayat bayi lelaki yang disimpan di dalam sebuah beg plastik di kawasan semak berkenaan ditemui oleh orang awam pada pukul 3.15 petang, 12 Julai lalu.

Bagi pertuduhan kedua, Juliati didakwa memasuki negara ini tanpa sebarang dokumen yang sah pada pukul 4.30 petang, 12 Julai lalu di tempat yang sama.

Pendakwaan tersebut dibuat mengikut Seksyen 6 (1)(c) Akta Imigresen 1959/63 (Pindaan 2002) yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum lima tahun atau denda RM10,000 atau kedua-duanya.

Rakan serumah tertuduh, Yanti Yulianti, 27, yang bekerja di kedai makan turut dihukum penjara empat bulan setelah mengaku memasuki negara ini tanpa dokumen yang sah.

Kedua-dua wanita itu ditahan oleh pihak polis sejurus selepas penemuan mayat bayi lelaki tersebut. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...