Wednesday, May 5, 2010

Letak pekerja asing di penempatan khas IIB

JOHOR BAHRU 4 Mei - Kerajaan negeri mahu pihak pemaju memastikan kontraktor yang terlibat dalam kerja pembinaan di Iskandar Malaysia menempatkan pekerja asing mereka di lokasi penempatan khas Iskandar Investment Berhad (IIB).

Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman berkata, langkah itu penting bagi mengurangkan kos sosial yang mungkin ditanggung oleh masyarakat tempatan.

Selain itu, katanya, cara itu juga dapat mengelak masyarakat daripada terdedah kepada pekerja asing secara berterusan.

"Kita takut jika pekerja asing menetap secara berselerak di taman perumahan, rakyat tempatan pula yang terpaksa tanggung kos sosial.

"Begitu juga kalau pekerja asing ini menetap di rumah kongsi yang serba kekurangan tentulah mereka tidak selesa. Kehidupan mereka akan lebih selesa jika ditempatkan di lokasi khas untuk mereka," katanya.

Beliau berkata demikian selepas melawat penempatan pekerja asing yang didirikan oleh IIB di Kampung Sungai Melayu, Gelang Patah dekat sini hari ini.

Menurut Abdul Ghani, contoh terbaik untuk menempatkan pekerja asing di negeri ini adalah seperti yang dilakukan oleh IIB.

Katanya, pihak IIB telah membina satu lokasi penempatan di kawasan seluas empat hektar yang mampu menempatkan 5,000 penghuni dan setakat ini kira-kira 264 pekerja asing daripada pelbagai negara sudah ditempatkan di situ.

Beliau berkata, oleh kerana kawasan itu akan melalui satu proses pembinaan yang mempunyai implikasi pertambahan pekerja asing, maka penyediaan penempatan itu amat tepat.

"Contohnya di Nusajaya, di sekitar lima kilometer tapak kerja yang mempunyai pekerja asing kita akan minta pekerja ditempatkan di pusat yang dibangunkan.

"Saya harap persetujuan dapat diwujudkan antara pemaju, kontraktor dan sub-kontraktor di kawasan Nusajaya. Setakat ini kita tidak bercadang untuk menubuhkan penempatan baru," katanya. - Utusan

Bookmark and Share

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...