Monday, May 10, 2010

Flet pendatang

AMPANG: “Kalau campak seketul batu dari tingkat atas, sudah pasti akan terkena kepada warga asing”, begitulah dakwaan penduduk flet Pandan Mewah bagi menggambarkan kebanjiran warga asing di kawasan kediaman mereka, berdekatan Hospital Ampang di sini.
Kawasan itu yang bersebelahan kawasan industri Pandan Mewah Commercial Park menjadi penempatan ramai warga asing dari Myanmar, Indonesia, Vietnam, Bangladesh dan Nepal.

Setiausaha Persatuan Penduduk Taman Pandan Mewah, Rosli Omar, 52, berkata dia kesal kerana budaya yang dibawa warga asing ini tidak sesuai dengan penduduk tempatan. “Mereka mendominasi hampir 70 peratus kawasan ini hingga ramai masyarakat tempatan mengambil keputusan meninggalkan flet itu kerana bimbangkan keselamatan diri.

“Mereka menimbulkan pelbagai masalah terutamanya sosial. Mereka menguasai kawasan ini hinggakan ada warga Myanmar yang berani membuka kedai makan. Saya hairan bagaimana mereka boleh bebas berniaga tanpa tindakan daripada pihak Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ). “Yang saya kesalkan juga, majoriti anak-anak warga Myanmar tidak bersekolah menyebabkan mereka bersikap agak liar.

Seringkali kelihatan mereka mengunjungi pusat video yang menganjurkan perjudian haram. Perkara ini perlu dibendung sebelum menjadi wabak yang merebak,” katanya.

Seorang lagi penduduk yang ditemui, Mohd Nazir Abdul Hashim, 28, pula memberitahu warga Vietnam seringkali akan berkumpul beramai-ramai di sebuah restoran di kawasan itu sambil membuat bising pada sebelah malam. “Restoran itu seperti ‘port’ mereka kerana ada skrin TV besar untuk menarik pelanggan.

“Jika ada perlawanan bolasepak luar negara, mereka akan menonton sambil berbual dan membuat bising. Keadaan mereka tidak terkawal kerana dipengaruhi arak. “Kelakuan mereka menyakitkan mata penduduk tempatan. Saya kecewa mengapa perkara ini dibiarkan begitu saja tanpa tindakan pihak berwajib,” katanya yang turut pernah melihat warga Vietnam minum arak di tangga flet kawasan itu.

Terdapat juga kes warga asing yang membuang air kecil merata-rata, termasuk di tepi tangga hingga menimbulkan bau yang tidak menyenangkan. “Mereka juga tidak segan silu bergaduh di tangga hingga menyukarkan penduduk tempatan menggunakannya. Ada juga yang apabila sudah mabuk tidak peduli tidur di merata-rata tempat di situ,” katanya. - Harian Metro

Bookmark and Share

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...