Monday, May 3, 2010

Empat pelacur warga asing dicekup polis

Gambar hiasan

BATU PAHAT: Polis menahan empat wanita warga Indonesia, Rabu lalu, yang dipercayai terbabit dalam kegiatan pelacuran di sebuah rumah di pinggir bandar ini.

Ketua Polis Daerah, Asisten Komisioner Ibrahim Mohd Aris, berkata mereka ditangkap dalam serbuan sepasukan anggota polis Bahagian Kongsi Gelap, Perjudian dan Maksiat dari Ibu Pejabat Polis Daerah Batu Pahat yang diketuai Cif Inspektor Mohd Ismail Syed Merah.

Katanya, semua wanita warga Indonesia yang berusia antara 22 hingga 37 tahun itu dicekup dalam serbuan ke atas sebuah rumah di Taman Megah, kira-kira jam 12.15 pagi.

Beliau berkata, ketika serbuan, polis percaya mereka sedang melayan beberapa pelanggan, termasuk dua warga Bangladesh yang mahu mendapatkan khidmat seks ditawarkan.

Pemeriksaan lanjut di dalam rumah tersebut, polis turut menemui satu kotak mengandungi 48 kondom, termasuk yang sudah digunakan daripada salah seorang wanita berkenaan.

“Selain menahan penganjur kegiatan pelacuran itu, selain menahan dua lelaki penduduk tempatan serta dua warga Bangladesh, berusia antara 30 hingga 35 tahun yang disyaki melanggani pelacur terbabit untuk siasatan.

“Lelaki berusia 40-an yang dipercayai menjadi penganjur rumah pelacuran berkenaan turut ditahan dan bakal berdepan tindakan mengikut Seksyen 373 Kanun Keseksaan.

“Bagi wanita yang ditahan, semua mereka akan didakwa mengikut Seksyen 372B Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara satu tahun atau denda atau kedua-duanya sekali,” katanya.

Ibrahim mengingatkan semua pemilik rumah supaya tidak menjadikan atau membiarkan kediaman mereka diguna untuk kegiatan pelacuran dan polis tidak teragak-agak mengambil tindakan.

Polis juga mengalu-alukan maklumat daripada orang awam dalam menangani kegiatan tidak bermoral itu. - Berita Harian

Bookmark and Share

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...