Sunday, May 2, 2010

27 pelayan wanita warga asing ditahan

SHAH ALAM – Seramai 27 wanita warga asing dipercayai bekerja sebagai pelayan perhubungan pelanggan bersama sembilan lelaki ditahan dalam dua serbuan berasingan yang dijalankan polis di Pandan Jaya dan Hartamas, malam kelmarin.

Dalam serbuan yang dibuat kira-kira jam 10.40 malam di sebuah pusat hiburan di Pandan Jaya itu, seramai 15 wanita warga China berusia lingkungan 20-an dilihat sibuk melayan pengunjung ke premis terbabit.

Difahamkan, premis berkenaan yang sudah empat kali diserbu pihak berkuasa bagi tempoh tahun ini, menjadikan semua wanita itu sebagai tarikan istimewa untuk melayan pengunjung yang datang berhibur di situ.

Dalam serbuan yang diketuai Asisten Superintendan Khairi Anuar Rusli dari Jabatan Anti Maksiat, Kongsi Gelap dan Perjudian (D7) Ibu Pejabat Polis Daerah (IPPD) Ampang Jaya itu, pemilik premis turut dikesan menggaji semua pelayan terbabit dengan bayaran serendah RM800 sehingga RM1,000 untuk satu kali perkhidmatan.

Menurutnya, pemeriksaan ke atas 15 wanita itu mendapati mereka menyalahgunakan pas pelawat serta permit kerja yang dimiliki.

“Kita (polis) akan serahkan mereka kepada Jabatan Imigresen untuk tindakan selanjutnya selepas didapati melakukan kesalahan mengikut Akta Imigresen,” katanya.

Sementara itu, dalam operasi berasingan pada jam 10 malam di sebuah pusat karaoke di Hartamas, polis menahan 12 wanita warga asing termasuk 4 warga Myanmar dipercayai bekerja sebagai pelayan di premis terbabit.

Pegawai Turus D7 Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPPK) Kuala Lumpur, Deputi Superintendan Razali Abu Samah berkata, siasatan lanjut pihaknya mendapati pusat tersebut menyalahgunakan lesen perniagaan dimiliki dan percaya turut menyediakan perkhidmatan tidak bermoral kepada pelanggan yang datang berhibur di situ.

“Polis turut menahan 9 pelanggan lelaki warga asing dan 12 wanita itu untuk siasatan di bawah Akta Imigresen selepas didapati menyalahgunakan pas lawatan sosial,” katanya seramai 21 pengunjung berada dalam premis yang mengandungi lima bilik yang disediakan khas untuk berhibur. - Sinar Harian

Bookmark and Share

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...