Friday, April 23, 2010

MDN Dan MSM Lawat Makmal Pengurusan Warga Asing

Makmal Pengurusan Warga Asing yang sedang berlangsung sejak dimulakan pada 23 Mac lalu telah menerima lawatan dari Menteri Dalam Negeri Dato’ Seri Hishammuddin (MDN) dan Menteri Sumber Manusia Datuk Dr. S. Subramaniam (MSM). Lawatan berkenaan bertujuan untuk meninjau perkembangan terkini perjalanan makmal berkenaan dan khabar peserta-peserta makmal yang terlibat.

Lawatan ini yang yang turut dihadiri oleh kedua-dua Ketua Setiausaha Kementerian iaitu Dato’ Sri Mahmood B. Adam (KSU KDN) dan Dato' R. Segarajah (KSU KSM) telah diberikan taklimat oleh Setiausaha Bahagian Hal Ehwal Imigresen Dato’ Paduka Alias B. Ahmad. Taklimat selama 40 minit itu menyentuh mengenai perkembangan dan hasil yang telah dikumpul setelah hampir sebulan mereka ‘dikurung’ dalam makmal itu.

Lawatan yang berlangsung selama lebih satu jam ini juga bertujuan untuk mendapatkan maklum balas dari semua ahli makmal dijangka akan berakhir pada 23 April 2010 nanti. Ahli makmal terdiri dari wakil 14 Kemeterian, 11 Jabatan dan agensi. Bahkan 30 syarikat berkepentingan memberikan maklum balas yang sangat baik terhadap perjalanan makmal ini.

Dato’ Seri Hishammuddin dan Datuk Dr. S. Subramaniam kelihatannya berpuas hati dengan halatuju, analisa dan maklum balas yang dikumpul setakat ini. Makmal ini diharap akan memberikan impak yang besar terhadap kerajaan.

Hasil dari penemuan makmal ini akan di bawa ke Jawatankuasa Kabinet Pekerja Asing kelak dan apabila telah diluluskan ianya akan diselaraskan ke kesemua kementerian dan pihak-pihak yang terlibat.

--team berita ikdn

Bookmark and Share

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...