Thursday, April 29, 2010

Lebih 70,000 pekerja asing di Pahang

KUANTAN 28 April - Sebanyak 70,301 warga asing didapati memegang pas lawatan kerja sementara dan bekerja dalam pelbagai sektor di negeri ini.

Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Yaakob berkata, terdapat 207 warga asing berada di negeri ini atas pas pengajian dan 679 lagi merupakan suami atau isteri warga tempatan yang diberikan pas lawatan sosial.


Beliau berkata, warga asing terbabit bekerja dalam pelbagai sektor antaranya perkilangan, perladangan, pembinaan, perkhidmatan dan pembantu rumah.

"Pekerja-pekerja dari Indonesia seramai 4,218 orang, Kemboja (108), Thailand (352), Bangladesh (lima) dan Pakistan (sembilan)," katanya ketika menjawab soalan Syed Mohammed Tuan Lonnik (Pas-Beserah) pada sidang Dewan Undangan Negeri Pahang di Wisma Sri Pahang di sini, hari ini.

Adnan bagaimanapun memberitahu, setakat ini, tiada rekod mengenai jumlah pendatang asing tanpa izin (PATI) di negeri ini.

Mengenai jumlah warga asing di negeri ini yang memohon untuk mendapatkan kerakyatan pula, beliau memberitahu, seramai 2,015 warga asing mengemukakan permohonan dalam tempoh 10 tahun lalu. - Utusan


Bookmark and Share

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...