Wednesday, April 21, 2010

Johor: Kampung pekerja asing

PENGERANG: Kehadiran lebih 1,000 pekerja luar termasuk dari Filipina di Kampung Teluk Ramunia serta dua kampung berhampiran membuatkan penduduk tempatan tidak senang duduk berikutan bimbang akan wujud gejala sosial di kalangan golongan belia dan remaja di kawasan berkenaan.

Ketua Kampung, Abdul Hapida Petalentak, 62, berkata pihaknya kesal dengan syarikat gas dan minyak tempatan yang lebih mengutamakan pekerja asing daripada mengambil masyarakat setempat hingga boleh menyebabkan berlakunya gejala sosial.

 Gambar hiasan

Beliau berkata, dalam operasi di kawasan kampung berkenaan, 200 pekerja asing milik syarikat terbabit, yang sebahagian besarnya warga Filipina diperiksa dan kebanyakan mereka mempunyai dokumen perjalanan yang meragukan. Katanya, selain latar belakang mereka meragukan, sikap mereka yang sering bergaduh sesama sendiri dan minum minuman keras sesuka hati juga menimbulkan kegusaran di kalangan penduduk setempat.

“Buat masa ini, selain Kampung Teluk Ramunia yang menjadi tumpuan pekerja asing itu tinggal dan menyewa rumah, Kampung Sungai Rengit dan Kampung Baru juga didiami pendatang asing berkenaan,” katanya.

Ketua Umno cawangan berkenaan, Othman Yan, 60, berkata beliau dan penduduk kampung juga mempunyai banyak maklumat mengenai tindakan tidak adil dilakukan pihak syarikat terhadap pekerja tempatan mahupun pekerja luar itu.

Katanya, berdasarkan maklumat daripada kira-kira 200 orang pekerja tempatan, mereka mempersoalkan mengenai cara pembayaran gaji yang tidak menentu.

“Bukan soal gaji saja, apabila mereka mahu ambil pekerja baru, mereka akan utamakan pekerja luar walaupun ada pekerja tempatan yang sama-sama datang temu duga.

“Sedangkan mereka sudah maklum, ramai pekerja tempatan antara pekerja yang mempunyai pengalaman dan kepakaran bekerja dengan syarikat gas dan minyak yang pernah beroperasi di situ sebelum ini,” katanya.

Berikutan, aduan daripada Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Teluk Ramunia, satu sesi dialog dijalankan antara wakil penduduk dengan pengurusan tertinggi syarikat awal April lalu dengan dihadiri wakil pekerja, penghulu mukim, ketua kampung, polis dan pasukan Rela.

Wakil syarikat berkenaan, Patrick Lee, berkata semua aduan yang diterima penduduk dan wakil pekerja tempatan itu sudah diterima dan pihaknya akan memastikan perkara yang dibangkitkan penduduk diberi perhatian. Berita Harian

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...